Pentru că toate problemele mari ale țării au fost deja rezolvate și din lipsă de altă ocupație, politicienii s-au gândit preț de o clipă și ce și-au spus: „Măăăăăi, noi nu avem o lege a porcului“. Zis și făcut. Și-au suflecat frumos mânecuțele au luat pixul în mână și s-au pus pe treabă.
Au căutat ei în mintea lor câteva idei și le-au așternut frumos pe hârtie. Și pentru ca legea să devină funcțională, mai era nevoie de normele de aplicare, specifice fiecărei legi. Așa că și-au suflecat mânecuțele și „specialiștii“ de la ANSVSA, adică Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Ce prevăd normele? Chestii normale pentru o Românie „eșuată“, vorba întâiului schior al țării:


– proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie. Adică să știe nea primarele câți grăsuni ai în cocină; nu-i crești așa, fără aprobare de la primarele care este.
– „în exploatația non-comercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia“
– singura mișcare a porcilor „în exploatația non-comercială de porcine“ este permisă doar către abatoarele autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în vederea sacrificării imediate.
Adică, dacă eu, țăran cu acte în regulă, am doi grăsuni în cocină, am voie să-l tai (cu cuțitul, nu doar de pe listă) pe al meu, iar celălalt, crescut pentru vânzare sau pentru copii de exemplu, nu am voie să-l înstrăinez. Trebuie să-l duc doar la respectivele abatoare, unde voi primi pentru el, probabil jumătate din suma reală.
Aloooo, cei cu… porcăriile astea? Unde vă treziți, domnilor? Adică nu mai am dreptul la proprietate asupra porcului? Ce minte de doi bani aveți domnilor? Unde ați mai întâlnit voi așa ceva? Scapă Uniunea Europeană o bășină și voi o haliți ca atare? Nu aveți urme de creier în tărtăcuța ce o țineți pe umeri doar să nu vă plouă în gât? Recomandările UE nu se aplică ad litteram. Se adaptează specificului fiecărui stat.
Îi luați românului soba cu lemne din casă, porcul din bătătură și îi dați în schimb ce? Nu doar că nu are voie să-și vândă porcul, dar nici tăiat să fie nu are voie să-i vândă șoricul, jambonul sau slănina. Nu e de mirare că a scăzut dramatic numărul de animale din România: vaci, oi, găini, acum vă luați și de… suine, ca să vă spun pe limba voastră.
Mai terminați cu porcăriile astea de doi bani gen pestă porcină africană, în spatele căreia vă ascundeți deciziile. Gândiți și voi puțin că nu e greu și nici nu dă dureri de cap. Puneți-i ștampilă grăsunului de la medicul veterinar că nu e bolnav de pestă, așa cum faceți cu trichinella spiralis și lăsați omul să-și vândă marfa.
Dan AGACHE
”Unde vă treziți, domnilor? … Unde ați mai întâlnit voi așa ceva?”
–
În comunism.
Și atunci lipsea și căldura în apartamente, dar și pâinea era raționalizată pe ”tichete sociale”.
La vremuri noi tot noi (adică tot ei).