fbpx
7.4 C
Reșița
miercuri, 06 decembrie 23

Limitarea plăților în numerar; cine pierde, cine câștigă

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia guvernului de a limita plățile în numerar că au și crescut comisioanele bancare pentru operațiunile cu cardul. Mai multe bănci din România și-au informat deja clienții că au crescut comisioanele pentru retragerile de numerar sau pentru depunerile de numerar.

„Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, arată mesajul uneia dintre bănci. Cei mai afectați de aceste măsuri sunt micii comercianți, în special cei din zona rurală. La magazinele mai mici încă se operează foarte mult cu bani cash, care seara trebuie depuși la bancă.

Banca Transilvania, cea mai mare din România, pregătește majorări de comisioane de la 1 ianuarie 2024, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Aceasta majorează în special comisioanele pentru operațiunile la ghișeu. Pentru persoanele fizice, comisionul de retragere numerar de la ghișeu este majorat de la 0,5%  la 0,9% pentru sumele mai mici de 50.000 de lei. În cazul firmelor, comisionul se majorează de la 0,8% la 1% .

Nu poți să nu te întrebi în acest caz care este rolul limitării plăților în numerar? Pentru a îngroșa profiturile unităților bancare? Acestea și așa au comisioane și dobânzi la credite cu mult mai mari decât în țările lor de baștină și își externalizează profiturile an de an.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

 1. ”Nu poți să nu te întrebi în acest caz care este rolul limitării plăților în numerar? Pentru a îngroșa profiturile unităților bancare?”

  Rolul digitalizării și limitării plăților în numerar este posibilitatea de control milițienesc centralizat asupra achizițiilor de langoși (identitate posesor card, furnizor, cantitate, preț și oră /dată).
  Gestionarea și raportarea către ”organele abilitate” a informațiilor astfel obținute presupune ceva efort bancar, reflectat în comisioane și profituri.
  Total neproductiv, însă asta nu contează.
  În plus, permite achiziția de langoși numai de la furnizori ”acreditați” (digital și guvernamental), cei introduși în ”beznele de date” (contra cost).
  Bingo?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei