Direcția Silvică a județului Caraș-Severin a demarat, începând cu 15 Martie, „Luna Pădurilor“, o amplă campanie derulată la nivelul Regiei Națioane a Pădurilor prin care se are în vedere gospodarirea sustenabilă, in conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice si ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publica a statului.
Directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, ing. Ion Tabugan, cel care are în subordine și cele 17 coale silvice din județ, afirmă că această lună dedicată regenerării pădurilor reprezintă un adevărat „moment de căpătâi“ al silvicultorului din Banatul de Munte.
„Primăvara înseamnă trezirea la viață, un moment universal și astral valabil și pentru noi, silvicultorii, o perioadă în care trebuie să ne gândim mult mai profund la rolul pe care îl avem și să fim mai buni cu noi cu tot ceea ce ne înconjoară, astfel ca urmașii urmașilor noștri să beneficieze, cel puțin așa cum beneficiem noi la ora actuală de serviciile de protecție, recreere și producție. Pentru noi, silvicultorii, Luna Plantării Arborilor ne onorează. Noi, în această lună, creem păduri și asigurăm continuitatea pădurilor pe teritoriul județului unde avem autoritate pentru generațiile viitoare. Se confirmă prin aceste plantări de arbori un fapt cunoscut de multă vreme, și anume că silvicultorii sunt cei mai generoși dintre semenii de pe planetă, pentru că ei lucrează întotdeauna pentru generațiile care vor veni. Arborii plantați în această primăvară vor ajunge la vârsta exploatabilității, de-abia peste 110 – 120 de ani, atunci când au maximum de randament și de calitate al arborelui și al funcțiilor de protecție și producție“, a ținut să transmită directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, Ion Tabugan.


Suprafața totală a fondului forestier proprietate publică a statului administrat de Direcţia Silvică Caraş-Severin este de 324.164 ha, din care 317.430 ha reprezintă suprafețe acoperite cu pădure.
Dintre acestea, o suprafață de 212.930 ha (67,1%) se află în grupa I funcţională, cu funcții speciale de protecție iar 104.500 ha(33,9%) sunt în grupa a II-a funcţională, cu funcții de protecție și producție.
În acest an, prin programul asumat de Direcția Silvică din Caraș-Severin, silvicultorii vor realiza 74 de hectare împăduriri integrale, 72 ha completări – refaceri, cu peste 700 mii puieți forestieri și 445 ha de regenerări naturale.
Regenerarea pădurii se poate realiza pe cale naturală sau artificială.
Regenerarea naturală a pădurii constă în reînnoirea acesteia în mod natural din sămânța căzută din arborii vechii generații sau din lăstari și drajoni.
Regenerarea artificială constă în împădurirea sau reîmpădurirea unei suprafețe prin semănături directe, plantații sau, mai rar, prin butășiri directe.
Cum vor realiza lucrătorii Direcției Silvice regenerarea pădurii?
Regenerarea naturală se instalează ca urmare a executării tratamentelor de regenerare, după cum ne-a declarat ing. Daniel Poliță, directorul tehnic al Direcției Silvice Caraș-Severin.
În cazul Direcției Silvice Caraș-Severin sunt utilzate mai multe tratamente, precum tratatmentul tăierilor progresive (în ochiuri), tratamentul tăierilor succesive, tratamentul tăierelilor cvasigradinărite, tratamentul tăierilor de transformare spre grădinărit și tratamentul tăierilor în crâng.
Pe lângă aceste tratamente se aplica și tratamentul tăierilor rase pe parchete mici, pana la 3 ha. Acesta se utilizeaza doar pentru substituirea unor arborete derivate care au in compozitie specii cu valoare ecologica si economica redusa si in arborete pure (pin si molid) ajunse la varsta exploatabilitatii.
Ca urmare a efectuării acestui tratatment se execută lucrări de împăduriri pe toată suprafața cu specii valoroase.
Regenerarea artificială se realizează prin plantații, semănături directe și butășiri.
Terenurile de împădurit se împart astfel:
Terenuri goale care cuprind poieni și goluri neregenerate; terenuri preluate în fond forestier; suprafețe dezgolite de calamități (incendii, doborâturi, atacuri de dăunatori);
Suprafețe rezultate în urma exploatării arboretelor necorespunzătoare cuprind: arborete derivate ( mestecanisuri, carpinete, plopisuri); arborete slab productive care nu se regenerează natural;
Suprafețe incomplet regenerate pe cale naturală dupa executarea tăierilor de regenerare sub adăpost, cuprind: porțiuni goale neregenerate; porțiuni incomplet regenerate sau regenerate cu specii neindicate în compoziții.
Sergiu TABAN
Tot 3 euro cere şpagă pe metrul cub de lemn exploatat din pădure sau a mai crescut taxa ?
Bine că au descoperit cei de la Recorder escrocheriile lui tabugan, ca „ziarele” de Caraş dorm pe ele.
Acest mare silvicultor „tabugan” nu este interesat de plantarea puieților ci de tăierea arborilor(3 euro/MC pt cunoscători).
Ai văzut tu prin articolele scrise de Reper să se menționeze că lua șpagă ?
Au trebuit să vină cei de la București și să descopere, că „presa” din Caraș nu știe decât să aducă laude la specimene de genul mocioarcă, popoviciu, rujanu, tabuganu și alții care profită de funcția pe care o au și jecmănesc cât se poate.