fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

Ministrul Boloș nu are în plan construirea unui spital nou la Reșița

România va construi spitale noi din bani europeni. Programul Sănătate 2021 – 2027, aprobat la sfârșitul lunii noiembrie de Comisia Europeană, este un program multifond ce dispune de o alocare totală de valoare de 5,8 miliarde de euro ce cuprinde finanțare FSE+ și FEDR, precum și o componentă de împrumut de 2 miliarde de euro, realizat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii.

„Este pentru prima dată când România beneficiază de un Program de Sănătate care să susțină investiții masive în infrastructura spitalicească, în servicii medicale de calitate și în pregătirea personalului medical. Am încercat să avem o abordare integrată a surselor de finanțare și iată că am ajuns să avem în premieră un program dedicat exclusiv sănătății. Cu acest buget vom reconstrui sistemul medical din România, astfel încât românii să beneficieze de condiții, servicii și personal de nivelul țărilor europene cu sisteme publice de sănătate performante“, a afirmat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

„Discutăm de cele trei spitale regionale din Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi, care au un buget de 1,2 miliarde de euro şi, de asemenea, un număr de şapte alte spitale judeţene sau spitale judeţene de urgenţă care vor beneficia de dotarea cu echipamente medicale sau, după caz, vor beneficia de lucrări în ceea ce înseamnă reabilitare, consolidare sau construcţia de noi clădiri. O altă premieră pe care o aduce Programul Sănătate este sprijinirea activităţilor de cercetare în domeniul oncologic şi, de asemenea, marele echipament medical – Ciclotronul – care utilizează protonii pentru tratamentul oncologic al bolnavilor”, a mai precizat ministrul Marcel Boloș.

spot_img

În cadrul Programului Sănătate au fost stabilite 7 priorități care vizează creșterea capacității sistemului de sănătate de a fi mai inclusiv, oferind acces la servicii de calitate și siguranță tuturor cetățenilor:

  • Peste 800 milioane euro pentru creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive.
  • Servicii de reabilitare, paliaţie şi spitalizări pentru boli cronice
  • 372 milioane de euro pentru creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice
  • Investiții în infrastructura spitalicească: 3 spitale regionale și cel puțin 7 spitale județene
  • Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical
  • 228 milioane euro pentru digitalizarea sistemului medical
  • Măsuri care susțin domeniile oncologie și transplant.

Din păcate, nicio referire la un spital nou în municipiul Reșița și nici nu au fost solicitate fonduri pentru reabilitarea celui județean, după ce Consiliul Județean Caraș-Severin a refuzat o investiție europeană tocmai pentru reabilitarea unității sanitare reprezentative în Caraș-Severin.

În tot acest timp pacienții suferă din cauza infecțiilor nozocomiale, a lipsei de medicamente, a nepăsării unor cadre medicale, a șpăgilor care continuă să fie cerute, date și primite.

Citește si:  „Spitalul acesta se va face. Și dacă este ultimul lucru pe care îl fac înainte de a muri”!

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei