De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie a fost indexat cu 13%, după care a urmat recalcularea din septembrie, cu o altă creștere, ratata de mai puțin de un milion dintre seniorii României. Un an mai târziu, la 1 ianuarie 2025, pensiile vor crește cu alte 12 procente, peste rata inflației.
„Am crescut în ultimul an pensiile cu 40%, în medie, ca urmare a celei mai mari reforme a sistemului public de pensii, am adus echitate, am răsplătit contributivitatea,” a declarat Simona Bucura-Oprescu, precizând că până în 2029, pensia medie va ajunge la 810 euro (aproximativ 4.000 de lei), iar pensia minimă va atinge 415 euro.
În prezent, pensia medie se situează la 2.792 de lei, conform datelor din luna august, după recalculare, potrivit datelor INS. Odată cu indexările planificate, pensia medie este de așteptat să ajungă la 4.000 de lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 1.300 de lei.
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a afirmat că, potrivit datelor preliminare, „valoarea medie în bani pentru această creștere de 12% este estimată la 91,1 lei, reprezentând valoarea punctului de referință (VPR)“.
Și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat recent că în 2025 pensiile vor crește cu peste 12%:
„Pensiile vor crește peste inflație. Evident, mai e de recuperat din spate. Pentru că am avut acea inflație mare. Trebuie să creștem ponderat. Adică sub ceea ce înseamnă economie”, a declarat ministrul MIPE.
Dan AGACHE
Se indexeaza la valoarea recalculata a pensiei ceeace face ca aproape 200 000- 800 000 de pensii sa fie inghetate ,din cauza unei legi care actioneaza retroactiv, contrar constitutiei(codului civil ,care zice ca nici o lege nu actioneaza in trecut ci doar in viitor ) . Intrebare ce se va intimpla daca cei care contesta in instanta legea si isi castiga drepturile incalcate de aceasta lege ??? Cum va platii(rezolva ) guvernul aceasta problem deoarece se vor aduna sume mari de bani ce se vor plati retroactiv .
Cu astfel de întrebări ar trebui să vină cei din presă.
Dar nu sunt interesați să-i ia la întrebări pe grindeanu, pe hurduzău etc. pe la diversele pelerinaje ale pesediștilor.
Logic așa este, însă … cine plătește (salarizează) instanța și deci pentru cine ”lucrează” aceasta? 🙂