fbpx
32.7 C
Reșița
vineri, 19 iulie 24

Miodrag Belodedici, cel mai nou cetățean de onoare al județului Caraș-Severin!

Miodrag Belodedici, considerat unul dintre fotbaliștii legendari ai României, este cel mai nou cetățean de onoare al județului Caraș-Severin. Născut la data de 20 mai 1964, în comuna Socol, Miodrag Belodedici este singurul fotbalist român din istorie care a câștigat Cupa Campionilor Europeni de două ori, cu Steaua București și cu Steaua Roșie Belgrad.

Consilierii județeni cărășeni au aprobat în ședința ordinară de săptămâna aceasta, propunerea președintelui Romeo Dunca de acordare a titlului de „Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” lui Miodrag Belodedici.

Este o onoare pentru județul nostru că avem un cetățean care a câștigat cupa campionilor de două ori cu două echipe diferite și două țări diferite, cu două stele. A plecat din țară înainte de Revoluție, a fost condamnat la 10 ani de închisoare de regimul comunist. Ne face onoare că s-a născut în județul nostru. Ne bucurăm și dorim să îl facem cetățean de onoare”, a precizat Romeo Dunca.

Miodrag Belodedici face parte din galeria celor mai importanți sportivi români care și-au dedicat întreaga activitate pentru deservirea comunității pe care cu mândrie a reprezentat-o, se menționează în referatul de aprobare ce însoțește proiectul de hotărâre:

„Miodrag Belodedici și-a început cariera de fotbalist la echipa Minerul Moldova Nouă, din liga județeană Caraș-Severin. Format de antrenorul Olimp Mateescu, a fost transferat în anul 1982 la Luceafărul București, de unde a fost recrutat la Steaua de către Ion Alexandrescu, președintele clubului la acea dată. A evoluat la Steaua până în anul 1988, cucerind cu acest club patru ediții consecutive ale Campionatului României, în anul 1985, 1986, 1987 și 1988, iar în anul 1986 Cupa Campionilor Europeni, după ce a evoluat ca fundaș toate cele 120 de minute ale finalei decise în urma penalty-urilor de departajare. În vara următoare, Miodrag Belodedici a câștigat cu Steaua și Supercupa Europei (1987).

În anul 1988, Miodrag Belodedici a devenit jucător la Steaua Roșie Belgrad unde a devenit unul din oamenii de bază ai echipei iugoslave, iar în anul 1991 a câștigat, din nou, Cupa Campionilor Europeni, după o finală cu Olympique de Marseille. Și această finală de Cupa Campionilor a fost decisă tot la penalty-uri. La Steaua Roșie Belgrad a evoluat până în 1992, iar în următorii 2 ani evoluează sub culorile clubului Valencia CS în Primera Division.

În anul 1994, imediat după Campionatul Mondial din Statele Unite, Miodrag Belodedici a plecat la Valladolid, club de la care a trecut la Villareal CS, după care a plecat în Mexic unde a evoluat pentru Atlante. S-a întors în România în anul 1998, și până în 2001 a evoluat, din nou, la Steaua, echipa la care s-a consacrat. Miodrag Belodedici a cucerit cu Steaua al cincilea titlu de campion al României, în 2001 și o Cupă a României în 1999. Și-a încheiat cariera de fotbalist la vârsta de 37 de ani.

Miodrag Belodedici este și cetățean de onoare al comunei Socol, începând din anul 2002, iar din octombrie 2023, noua sală a sporturilor multifuncțională din comuna Socol îi poartă numele”

 

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei