fbpx
10.7 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

Moment istoric la Timișoara! „Este primul pas real pentru descentralizare”

1,18 miliarde de euro vor ajunge în Regiunea Vest în următorii ani prin intermediul Programului Regional Vest, program prezentat ieri la Timișoara de directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim. Ciclul de finanțare 2021-2027 este practic dublu față de banii alocați prin POR 2014-2020, fiind de altfel pentru prima dată când programul este gestionat de către cele opt agenții de dezoltare din țară.

Suntem contemporani cu istoria dezvoltării regionale. Este primul pas real, consistent și foarte determinat din partea Guvernului României pentru descentralizare, pentru că descentralizarea în general are nevoie de resurse și aici s-a văzut clar că acest lucru s-a întâmplat. S-a luat o decizie strategică, aceea de a descentraliza programul operațional regional care era înainte, un lucru extrem de important pentru că resursele vor putea fi adaptate la nivelul fiecărei regiuni”, a apreciat Sorin Maxim, care a subliniat că în premieră, programul de finanțare 2021-2027 a fost elaborat ținând cont de nevoile și particularitățile Regiunii Vest, după consultări cu locuitorii și actorii din zonă.

Directorul ADR Vest este de părere că Programul Regional Vest, principalul instrument de finanțare pe care regiunea îl are în următorii ani, va putea contribui la reducerea discrepanțelor de dezvoltare din interiorul regiunii, unde județul Caraș-Severin a rămas cu mult în urma județului Timiș, diferența de productivitate, de PIB, între cele două județe fiind de 22%.

„Una din problemele pe care România nu le-a rezolvat de-a lungul timpului este abordarea și dezvoltarea armonioasă în interiorul regiunilor. Practic disparitățile din interiorul regiunilor în ultimii ani s-au acutizat foarte mult, neexistând intrumente adaptate și complementare celor naționale care să poată ajuta aceste județe rămase în urmă. Mai ales că în general, multe din județele acestea sunt județe foste monoindustriale, foste miniere și după cum cunoaștem, reformele care au trebuit să înlocuiască închiderea acestor industrii nu au prea avut succes, în unele cazuri poate nu au existat suficient de mult.

Evident, ele niciodată nu vor putea fi înlăturate, dar ele trebuiesc atenuate pentru că în general județele acestea au suferit și o depulare masivă în detrimentul celor mai bogate și evident calitatea vieții acolo nu a fost unul din factorii care să atragă dezvoltare într-un mod foarte riguros și sustenabil în timp. Tocmai de aceea am vrut să avem programe regionale cu care să putem să rezolvăm o parte din aceste probleme. Sigur că nu deținem o baghetă magică sau o soluție magică pentru a rezolva aceste probleme, dar avem în schimb un plan care va schimba direcția și va consolida aceste măsuri și va repune în aceste județe instrumente de dezvoltare”, a explicat Sorin Maxim.

Programul Regional Vest are 7 priorități destinate investițiilor:

Prioritatea 1 – Regiune inovatoare și competitivă – 236 milioane de euro

Se finanțează investiții care sprijină creșterea competitivității și digitalizarea întreprinderilor, dezvoltarea ecosistemului de inovare și a competențelor viitorului.

Prioritatea 2 –  Regiune smart – 34 milioane de euro

Se finanțează investiții care sprijină digitalizarea administrației publice și utilizarea de tehnologii de tip Smart city pentru interacțiunea cu cetățenii și mediul de afaceri.

Prioritatea 3 – Regiune verde – 157 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru eficientizarea energetică a clădirilor și crearea de noi spații verzi.

Prioritatea 4 – Regiune cu mobilitate mobilitate sustenabilă – 157 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru creșterea capacității, calității și atractivității transportului public de călători.

Prioritatea 5 – Regiune conectată – 158 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru creșterea conectivității și accesibilității în și din Regiunea Vest, inclusiv pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și dezvoltarea unui sistem de transport public regional.

Prioritatea 6 – Regiune educată și atractivă – 194 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru acces la educație de calitate, condiții moderne de învățare și pentru valorificarea potențialului turistic.

Prioritatea 7 – Regiune pentru oameni – 193 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru creșterea calității spațiilor publice urbane, a obiectivelor de patrimoniu cultural și de infrastructură culturală publice.

Sorin Maxim

Sorin Maxim: „Trebuie să ajungem de la cheltuirea banilor la investirea banilor”

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de autoritate de management și-a propus reguli mai simple și mai clare pentru viitorul ciclu de finanțare, mai puțină birocrație, etape de evaluare mai scurte și o comunicare transparentă și accesibilă.

„Ne dorim să scurtăm în mod semnificativ zona de evaluare – contractare. Aici am întâmpinat foarte mari dificultăți pentru că am avut proiecte care și-au pierdut din impact sau din conținut prin faptul că au durat foarte mult aceste etape, pe unele nu am avut cum să le controlăm. La fel, încercăm să scurtăm într-un mod semnificativ regulile și o parte din tot ce înseamnă proceduri. Suntem în contact cu majoritatea instituțiilor care gestionează baze de date publice ale cetățenilor și firmelor și vom încerca să nu mai solicităm beneficiarilor aceste documente care sunt publice și evident să nu le mai solicităm a doua oară în momentul în care aceștia le-au depus deja la noi, dacă sunt documente unice. Avem parteneriate semnate cu instituții de gen Registrul Comerțului, OCPI, Ministerul Finanțelor și alte instituții care gestionează astfel de baze de date și încercăm să le interconectăm cu sistemul nostru.

Îmi doresc, de asemenea, să transformăm această cutumă care este în mentalul colectiv, aceea de a cheltui bani europeni. Avem uneori senzația că trebuie să îi cheltuim repede ca să nu îi pierdem, dar trebuie să schimbăm mentalul colectiv și modul în care gândim proiectele și le aplicăm. Deci trebuie să ajungem de la cheltuirea banilor la investirea banilor, pentru că acești bani nu vor fi la nesfârșit și ei trebuie să fie la momentul în care se încheie aceste investiții un motor de dezvoltare pentru regiune, să fie proiecte sustenabile care să poată să genereze plus valoare mai târziu. De aceea ne-am dorit un program al regiunii, care să poată sădi niște semințe care mai apoi să poată genera plus valoare pentru regiune”, a mai precizat Sorin Maxim.

Pe Programul Regional Vest pot obține finanțare autorități și instituții publice, mediul de afaceri, mediul academic și de cercetare și cel nonguvernamental.

Calendarul apelurilor de proiecte care urmează să fie lansate în perioada următoare poate fi regăsit pe site-ul ADR Vest, urmând ca în perioadă următoare să fie publicete și primele Ghiduri ale solicitantului în consultare publică.

 

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

  1. ”… 157 milioane de euro. Se finanțează investiții pentru eficientizarea energetică a clădirilor și crearea de noi spații verzi.”
    ”… ne-am dorit un program al regiunii, care să poată sădi niște semințe care mai apoi să poată genera plus valoare pentru regiune”, a mai precizat Sorin Maxim.

    Semințe de iarbă sau de platani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei