19.8 C
Reșița
joi, 21 octombrie 21

Momente înălțătoare! Comuniune prin credință a fiilor satului la Teregova!

Nu a fost nici pe departe o exagerare, faptul că organizatorii au intitulat evenimentul anului de la Teregova, ceea ce comunitatea a trăit în ultima sâmbătă a lui Cuptor alături de înaltele fețe bisericești și de fii satului veniți chiar și de peste Ocean pentru a fi prezenți la acțiunea organizată de primăria Teregova.

Marea reuniune derulată sub imperiul ortodoxismului i-a avut în prim plan pe Înalt Preasfințitul Iosif – Arhiepiscopul Ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale și Preasfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului, într-o liturghie ce a reușit să ne pătrundă spiritual pe toți cei prezenți în altarul de vară din parcul central al comunei.

O serie de oficialități județene dar și naționale au ținut să ia parte la întreaga procesiune, amintindu-i aici pe senatorul Paul Stănescu, fost vicepremier și ministru al dezvoltării, deputatul Natalia Intotero – fost ministru al românilor de pretutindeni, deputatul Silviu Hurduzeu – președintele PSD Caraș-Severin, cei care au răspuns invitației lansate de fostul primar al Teregovei și actual parlamentar de Caraș-Severin, Marius Damian și Mariei Damian – actualul edil al recunoscutei comune.

spot_img

A fost o mare bucurie pentru mine să slujesc astăzi cu Preasfințitul Lucian, deoarece este și anul pastorației românilor din afara României, bine știind că din această parte a Banatului de Munte avem foarte mulți credincioși în țările Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. M-am bucurat să descopăr fețe cunoscute pe care le-am întâlnit fie în țările Mitropoliei noastre, fie le-am văzut în buletinele de știri de la televiziunile române, oameni de știință, care au plecat departe de aceste locuri, dar prin multă cercetare, multă muncă, au reușit să se impună în cele mai variate domenii ale științelor medicale sau inginerești”, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

La final Preasfințitul Lucian i-a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Ordinul Eparhial „Episcop Elie Miron Cristea”, ediția centenară pentru arhierei, o cruce pectorală și un engolpion, precum și părintelui arhidiacon al Înaltului Iosif, Grigorie Burac, o cruce pectorală. De asemenea, domnului deputat Marius Damian și doamnei primar a comunei Teregova, Maria Damian, pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

Am fost adunați în duh de rugăciune, venind cu credință în Dumnezeu ca să mărturisim un Domn, o credință și un botez și să aducem prinos de recunoștință tuturor fiilor satului, care nu mai sunt printre noi, mai ales că în acest an este anul comemorativ al celor adormiți în Domnul. De asemenea, cu multă dragoste și prețuire i-am pomenit pe cei prezenți, fii ai acestui sat, care au venit de departe sau de aproape la acest eveniment unic în istoria Eparhiei Caransebeșului. De aici din Teregova au răsărit multe personalități care au excelat în diferite discipline și profesii, făcând cinste și onoare satului Teregova și României. Au venit teregoveni din occidentul Europei, dar și de peste Ocean și de aceea păstorul românilor din Europa Occidentală și Meridională a venit astăzi în Episcopia Caransebeșului, ca să-i binecuvânteze în Betleemul lor pe românii din Teregova stabiliți în țările occidentale. Așadar, manifestarea de la Teregova credem că s-a pliat armonios și articulat pe anul omagial și comemorativ”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Teregova a căpătat ieri o dimensiune spirituală prin „Credință și recunoștință, mărturisire și comuniune“!

„Credință și recunoștință, mărturisire și comuniune“, motto-ul sub care s-a desfășurat această zi memorabilă a Teregovei, 25.07.2021, a continuat la căminul cultural din localitate cu decernarea titlurilor de cetățeni de onoare personalităților nominalizate de primăria și consiliul local.

Au primit recunoașterea din vatra satului pentru activitatea lor prodigioasă, fii satului medicul Adrian Bot, un cercetător științific care astăzi locuiește în Statele Unite ale Americii, recunoscut la nivel mondial, care a reușit prin studiile sale să dezvolte tratamente pentru bolnavii de cancer aflați chiar și în stadii terminale, fostul președinte al Senatului României și rector al Universității Eftimie Murgu din Reșița, prof. dr. ing. Ioan Vela, jr. Gheorghe Roșeți – fostul director al Oficiului Cadastru și Publicitate Imobiliară Caraș-Severin, senatorul Paul Stănescu – fostul ministru care a pus umărul la accelerarea procesului de modernizare al comunei Teregova, Rodica Murgu – balerina care a făcut senzație acum aproape o jumătate de secol pe scenele unde a evoluat în pereche cu maestrul Francisc Valkay, Înalt Preasfințitul Iosif – Arhiepiscopul Ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale și Preasfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului. Au fost acordate post-mortem două titluri de cetățean de onoare al Teregovei, fiilor satului plecați la Domnul, generalul Vasile Bot și generalul de brigadă Ioan Mihai Marițescu, premii ridicate de membrii familiilor celor decedați, cei care au rostit cuvinte în amintirea predecesorilor.

Urmăriți în continuare evenimentul de decernare al titlurilor de „cetățean de onoare al comunei Teregova“ derulat la căminul cultural.

Un eveniment cu adevărat emoționat derulat ieri la Teregova, despre care putem spune că se adaugă cu cinste istoriei impresionante pe care această localitate a scris-o de-a lungul secolelor în panoplia de aur a Banatului și a României.

Nu putem decât să felicităm conducerea administrativă a comunei care o are în frunte pe doamna Maria Damian și pe „ceregoveanul“ deputat Marius Damian, pentru modul sublim în care au reușit, într-o lume nebună, să se reîntoarcă la spiritualitate, prin credință și recunoștința adusă personalităților care au dat și dau în continuare valoare numelui de Teregova.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei