fbpx
17 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Români cu care ne mândrim! Medicul Adrian Bot, originar din Teregova, cercetător științific de talie mondială!

Evenimentul de cinstire a fiilor satului Teregova a fost momentul reîntoarcerii acasă a unora dintre cei mai destoinici oameni pe care Banatul de Munte i-a plămădit. Iar dacă ne-am bucurat că i-am găsit aici personalități și oameni de vază ai acestui neam teregovean, atunci cu siguranță medicul Adrian Bot este unul dintre cei care merită evidențiați.

Stabilit acum 27 de ani în Statele Unite ale Americii, prof. dr. Adrian Bot a reușit să se afirme cu brio în domeniul cercetării în biotehnologie. Un om modest, care însă își cunoaște valoarea, Adrian Bot a lăsat impresia că indiferent de emoția momentului trăit la Teregova, devenind cetățean de onoare al acestei localități, își cântărește cu grijă cuvintele, cele care se bucură în continuare de punerea într-o frază curat românească.

Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, Adrian Bot a emigrat în 1994 în SUA, unde și-a luat doctoratul în medicină și științe biomedicale, la New York University – Mount Sinai School of Medicine.

Dr. Adrian Bot, originar din Teregova este descoperitorul tratamentului pentru limfom malign!

Medicul originar din Teregova, pe care spune că nu a părăsit-o și ale cărei valori neștirbite le-a purtat  mereu în sufletul, ne-a explicat într-o sinteză cum funcționează imunoterapia pentru limfomul malign, tratament care în 2017 a fost aprobat de FDA, în SUA, iar în anii următori 2018 și 2019 a fost aprobat și în Uniunea Europeană.

„Am dat două examene. Un examen care mi-a permis să intru la doctorat și un examen a fost de limba engleză. Patru ani mi-am făcut doctoratul în imunologie, la New York, cu specialitatea «genetic vaccins», care a fost prima etapă în lupta mea personală cu cancerul, ca cercetător care a avut acest vis, de a reprograma sistemul imun, de a putea să crească eficacitatea celulelor imunitare împotriva celulelor canceroase”, a explicat cercetătorul.

Adrian Bot - cetatean de onoare

Medicul Adrian Bot conduce astăzi două divizii globale de cercetare și dezvoltare în domeniul tratamentelor de cancer!

Între anii 1998-2002 a lucrat în San Diego, la unul dintre cele mai mari centre de biotehnologie, iar între 2002 şi 2011, Adrian Bot şi-a continuat cariera în Los Angeles, la compania MannKind Corporation, unde a ajuns vicepreședinte, conducând Divizia de cercetare și dezvoltare de noi vaccinuri împotriva cancerului.

Următoarea etapă a fost crearea unor imunoterapii împotriva cancerului, care au avut capabilitatea să reducă tumorile inițiale la un nivel la care puteau să fie tratate prin metode convenționale. Acest tratament are rezultate incredibile în limfom malign, unul din doi pacienți fiind vindecați după o singură ședință!“, precizează Adrian Bot.

Teregoveanul Adrian Bot a explicat pas cu pas cum a ajuns la aceste rezultate.

În urmă cu 10 ani însă au început să apară descoperiri fundamentale în cancer și imunologie, care au condus la primul val de terapii genetice, cu o capabilitate extraordinară de a induce răspuns durabil în pacienți cu boli refractare, limfom sau leucemie refractară la metodele convenționale. Acest lucru a dus la primele aprobări istorice în SUA, primele terapii celulare genetice împotriva cancerului. Una dezvoltată de o companie elvețiană împotriva leucemiei la copii și una dezvoltată de compania noastră împotriva limfomului malign la adulți”, a explicat medicul cu origini cărășene, Adrian Bot.

Adrian Bot

Rezultate excelente după ce, în 2011, a fost cooptat ca vicepreședinte pentru medicină translațională în conducerea Kite Pharma, din Los Angeles (parte a companiei Gilead), care a dezvoltat o tehnologie superioară de programare genetică a sistemului imunitar. „Deci am avut șansa incredibilă să lucrez la construirea unei companii start-up, în domeniul biotehnologiei în SUA, și am adus-o împreună cu colegii mei la nivel de companie publică în 2014, ca mai apoi să dezvoltăm prima terapie genetică împotriva limfomului malign aprobat în Statele Unite în 2017, în UE în 2018 și să dezvoltăm o organizație globală în cercetare dezvoltare, translation medicine, care acum dezvoltă mai mult de 10 terapii“, a precizat medicul Bot.

Despre evenimentul cu încărcătură emoțională de la Teregova, prof. dr. Adrian Bot a avut amabilitatea să ne ofere câteva gânduri în exclusivitate pentru Reper 24:

Sergiu TABAN

 

 

2 COMENTARII

  1. Felicitari domnule MARE DOCTOR ROMAN !!!
    Am trecut prin Teregova, fiind coleg de facultate (IEFS) cu consateanca dumneavoastra DOINA BELGEA, poate – din intimplare – sa cunoasteti familia !!!
    VA DORESC NUMAI BINE, DUPA SUFLETUL DVS !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei