-3.4 C
Reșița
marți, 14 ianuarie 25

„Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin”

Fie că e vorba de  cele 22 de mori de apă cu ciutura de pe Valea Rudariei (la poalele munților Almajului) cele din Clisura Dunării ori din cine știe ce alte locuri minunate din Banat, morile de apă reprezintă un crâmpei de istorie, inestimabile vestigii ale hărniciei locuitorilor din acest colț de țară și obiective turistice ce pot și trebuie să fie promovate.

Multe dintre ele se aflau într-o stare accentuată de degradare; altele erau funcționale și permiteau localnicilor să-mi macine grânele. Unele sunt moștenire de familie, altele aparțin unor colectivități sau grupuri de familii. Indiferent de proprietate, toate au un element comun: Asociația acasă în Banat, ai cărei membrii și-au propus și au reușit în mare parte să le readucă la viață. Efortul voluntarilor i-a dat prilejul lui Radu Trifan, președintele acestei asociații să scrie o carte despre efortul lor de a le reda atât circuitul economic dar, mai ales, celui turistic. O carte ce va fi lansată și la Reșița.

Evenimentul de lansare a cărții „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin”, a expoziției tematice și proiecția fimului documentar „Morile Banatului” vor avea loc în 12 octombrie 2023, de la ora 15.00 la Muzeul Banatului Montan Reșița.
Va fi prezent și va răspunde la întrebări Radu Trifan – președintele Asociației Acasă în Banat.

„Cartea „Morile Banatului. Patrimoniul mulinlologic al județului Timiș” a fost publicată cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de arhitectură. În cele 350 de pagini bogat ilustrate veți regăsi nu mai puțin de 410 mori existente în cele două județe, precum și numeroase date și referințe legate de alte câteva sute de mori dispărute“ precizează Radu Trifan.

Expoziția va rămâne la Reșița până în data de 18 octombrie, după care vor avea loc noi lansări și întâlniri cu publicul din Jimbolia (19 octombrie), Sânnicolau Mare (26 octombrie) și Oravița (7 noiembrie). Expoziția itinerantă și filmul documentar fac parte dintr-o acțiune finanțată de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2023.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei