fbpx
30.7 C
Reșița
sâmbătă, 13 iulie 24

Municipiul Reșița, tot mai colorat! Cu ajutorul pensulei lui Marian Truțulescu

Municipiul Reșița devine din ce în ce mai colorat. Încet-încet dispare griul tipic orașului industrial, locul acestuia fiind luat de colori vii și vesele. Atrag atenția, în mod deosebit, picturile murale de mari dimensiuni care încep să împodobească o parte a unităților de învățământ care au trecut prin lucrări de renovare și modernizare.

Cea mai recentă astfel de lucrare a fost realizată la Școala Gimnazială nr. 9 de către artistul Marian Truțulescu. Lucrarea acestuia vine în completarea amplului proiect de modernizare și dotare a unității de învățământ, proiect în valoare de peste 12 milioane de lei, dintre care 8,5 milioane fonduri europene.

La Gimnazială 9, Marian Truțulescu și-a lăsat amprenta asupra a doi pereți. Ce a dorit să transmită prin cele două picturi, „Un gând” și „Ascensiune”, explică chiar el:

„Un gând”

„Lucrarea prezintă ideea de călătorie în cunoaștere, de formare a unui drum prin educație. Drumul redat prin linia sinuoasă a unui curcubeu alungit, pornește de la nivelul gândirii personajului central, reprezentat de o fetiță care citește dintr-o carte. Până la urmă, un gând, o experiență, o noțiune dobândită prin cunoaștere îți poate făuri un drum, îți poate deschide noi orizonturi sau îți dă frâu liber imaginației.

Fetița care este surprinsă pe spatele unui elefant, adâncită în actul cititului, apare într-o stare meditativă, iar animalul o conduce în siguranță pe un drum imaginar. Elefantul ca simbol este reprezentarea înțelepciunii, a hotărârii și a longevității. Sunt calități cu care școala se poate asocia. Prezența sa în cadru dă o notă veselă, încrezătoare, chiar exuberantă și exotică. Pe fondul unui cer încărcat de simboluri grafice specifice învățământului, totul se desfășoară în mișcare, personajele plutesc, alunecând pe drumul lor plin de culoare într-o înțelegere firească. Bucuria actului de cunoaștere, prin școală și educație în general, este ceea ce se desprinde din această imagine, creând astfel în zona respectivă (ambientul urban) un reper plin de vitalitate și optimism”.

„Ascensiune”

„Cele trei personaje, copii de vârste diferite, sunt redați urcând pe suporți în formă de inimi în roșu, verde, roz. Ideea de iubire necondiționată pe care familia școlii o oferă tuturor copiilor, este metafora care stă la baza imaginii. Doar cu iubire și dăruire poți să te înalți și să dobândești calități nemărginite. Vestimentația copiilor este în armonie cu culorile care se regăsesc deja pe decorul exterior al clădiri școlii. Totul este văzut ca un joc în ideea în care acest perete este orientat către sala de sport, iar la baza sa se va amenaja un loc de joacă destinat atât copiilor din școală cât și celor din zona adiacentă acesteia”.

Citește si:  Ioan Popa: „Nu încetez să mă minunez de cât de creativi sunt reșițenii”!

Foto: Marian Truțulescu

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei