14.7 C
Reșița
vineri, 01 noiembrie 24

„Munți pentru oameni – Banatul Montan extins“, carte lansată de raționalul și sentimentalul Alexandru Borza

Descrierea, elogierea, analizarea Banatului de Munte de către oameni de soi, în decursul ultimelor zeci de ani, nu mai reprezintă un element de noutate, doar că cel mai bine reușesc să o surprindă iubitorii de natură care au în ei și înțelegerea științifică a acestui adevărat fenomen al naturii terestre în întregimea lui.

Este și cazul unei lucrări pe care și-o asumă inginerul reșițean Alexandru Borza și la a cărei lansare cu public numeros am participat deunăzi la Muzeul Banatului Montan. „Munți pentru oameni – Banatul Montan extins“ ar putea fi metafora vie de pe buzele celor ce iubesc acest colț de Românie după ce l-au străbătut în lung și-n lat, încercând să înțeleagă de ce trăiești cu intensitate această bucurie a revederii acestor locuri, de ce să-ți dorești să le explorezi frumusețea virgină, de ce, odată ajuns pentru o vreme aici, să vrei să nu mai pleci din aceste locuri? Și mai ales, e foarte bună cartea lui Borza pentru că trage și niște semnale de alarmă legat de modul lipsit de empatie în care, adeseori, ne „ocupăm“ noi turiștii de conceptul natură înconjurătoare.

Cartea mai trebuie lecturată și sub nota personală pe care autorul o dă în autodescriere:  „sunt un proerueopean convins, sunt liberal și sunt ecologist!

La aceste întrebări și numai la acestea, a încercat să răspundă în cartea lui cu valoare de autentic reportaj documentar, unul din oamenii care se identifică cu aceste zone, care le urmărește îndeproape, care se străduie să ne inspire prin rândurile sale în raportul pe care-l avem cu Banatul de Munte, despre care mulți vorbim, dar nu-l cunoaștem în deplinătatea lui.

Redescoperiți Banatul Montan prin ochii unuia dintre cei mai mari iubitori ai lui: Sandu Borza!

Știi tu, dragă cititorule, ce este Banatul Montan Extins? Cu siguranță nu știi, pentru că nu ai de unde să știi. De fapt, nici eu nu știu!“ – își motiveză încă dela început cititorul Alexandru Borza și astfel iei cartea în mână și încerci să vezi ce și-a dorit cu adevărat autorul.

Iar modul în care au gândit lansarea de carte, printr-o serie de întrebări și răspunsuri între profesorul universitar doctor și mare iubitor de Banat Montan in integrum Gheorghe Popovici și autorul Sandu Borza (Bigo pentru prieteni) a ținut auditoriul captivat pentru că, în general, trebuie să recunoaștem că lansările de carte nu sunt pentru toată lumea.

Iar sesiunea de autografe și primirea în dar a acestei cărți care descrie într-un mod fascinant Banatul Montan a ținut de câteva condiții, imperios necesare: 1. În primul rând să fi prezent și 2. Să citești cartea și să nu faci din ea lespede peste care îți vei pune cafeaua sau o altă carte pe care o pui în rastelul de volume peste care s-a așezat praful.

Felicitări pentru tot ceea ce ai făcut de-a lungul timpului pentru acest minunat Banat Montan, Alexandru Borza și pentru modelul inspirațional pe care l-ai dat atâtor generații de-a rândul în descoperirea valorilor acestui Banat de la Munte. Și ceea ce este cu adevărat fain la tine este că mai ai încă atât de multe de spus, de făcut și de-acum… de pus în opera scrisă. (Știu că acest cuvânt „opera“ te va scoate din minți dar trebuie să accepți și alte puncte de vedere în viață).

Sergiu TABAN

2 COMENTARII

  1. In bula lui, Borza crede ce e omul boem care se plimba prin munti si aduce nu stiu ce valoare prin scrierile sale. Vazut de dinafara, Borza e un politician local, care ajuns la putere a pus umarul la cadorisirea prietenului sau, primarul Popa, cu un bloc in centrul Resitei facut pe repede inainte. A primit un apartament in acel bloc pentru ajutorul sau!

    I-a cadorisit si pe alti PeNeListi, inclusiv fiica sa a primit un post cald la Primaria Resita. Nepotismul despre care scria G4Media: g4media.ro/afaceri-si-administratie-la-resita-primarul-milionar-isi-construieste-casa-in-zanzibar-unde-are-si-o-firma-un-consilier-local-si-a-luat-apartament-in-hurghada.html

  2. Se tot vorbește într-una de patrimoniul natural deosebit al Banatului Montan și în același timp se susțin proiecte turistice de masă care-l distrug (vezi Semenic, Nedeia, piste de biciclete prin parcuri naționale, etc)… Ce să mai credem?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei