fbpx
8.7 C
Reșița
luni, 27 martie 23

Muzeul Banatului Montan din Reșița, acreditat!

Muzeul Banatului Montan din Reșița a fost acreditat de Ministerul Culturii. Acreditarea muzeelor este obligatorie în România încă din anul 2007, dar de abia actuala conducere a instituției de cultură din Reșița a decis să trimite la minister documentele necesare acreditării.

Legea muzeelor şi colecţiilor publice prevede că funcţionarea muzeelor şi colecţiilor publice din România este condiţionată de acreditarea acestora, însă doar 130 de muzee și colecții muzeale din țară sunt acreditate sau reacreditate, după caz, acreditarea fiind o etapă juridico-administrativă obligatorie în activitatea muzeelor din România.

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a analizat solicitarea şi documentaţia de acreditare A Muzeului Banatului Montan, Reșița în şedinţa din 16.02.2023, în conformitate cu prevederile Ordinului Nr. 2057 din 2007, pentru aprobarea criteriilor şi normelor de acreditare a muzeelor şi a colecţiilor publice. Documentația a fost însoțită de nota de constatare privind îndeplinirea condiţiilor şi criteriilor de acreditare întocmită de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin şi referatul de oportunitate privind acreditarea acestui muzeu, întocmit de Direcţia Patrimoniu Cultural, şi a dat aviz favorabil acreditării instituţiei noastre, prin Ordin al ministrului Culturii nr. 2708 din 03.03.2023”, a precizat managerul interimar al Muzeului Banatului Montan, Livia Magina.

spot_img

Acreditarea unui muzeu aduce acestuia plus-valoare și încredere sporită din partea eventualilor colaboratori sau donatori, având în vedere că îndeplinește standardele naționale: administrarea unui patrimoniu cultural constituit şi dezvoltat pe baze ştiinţifice, existenţa personalului calificat, menţinerea unui sistem actualizat de evidenţă a acestuia, valorificarea patrimoniului muzeal prin expoziţii permanente şi temporare, organizarea de programe şi activităţi educative destinate publicului, precum şi prin activităţi de marketing cultural.

Trebuie să adresăm mulțumiri, în primul rând, tuturor celor implicați în această acreditare dar doamnei manager Livia Măgina, care prin efortul său a contribuit la acreditarea acestui muzeu. Este meritul lor că astăzi celebrăm cu mândrie acest lăcaș încărcat de atâta istorie și valoare culturală”, a declarant, la rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei