Județul Caraș-Severin se poate mândri de astăzi cu un nou cetățean de onoare, un om care a trăit vreme de un deceniu cât alții într-o viață, dând naștere unor memorabile pagini de istorie.
Nicolae Ciurică, din Teregova, în vârstă de 91 de ani, ultimul partizan implicat în luptele sângeroase anticomuniste din Munții Banatului și fost deținut politic, a primit astăzi distincția din mâna președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, cu a cărui bunic a fost la un moment dat coleg de celulă într-una din temnițele ororilor comuniste.
„Am reușit să cinstim acest ultim luptător al rezistenței anti-comuniste și ceea ce noi am făcut astăzi este nimic în comparație cu ceea ce au făcut ei în trecut, pentru noi”, a declarat președintele Romeo Dunca.
Pentru senatorul cărășan Marcel Vela, acest eveniment de recunoaștere și cinstire a unui erou care a sfidat frigul, foamea și torturile din temnițele comuniste este perceput ca un mesaj: să învățăm din dramele trecutului și istoria să fie o lecție pentru fiecare dintre noi. Senatorul liberal a lucrat la legea prin care urmau să fie onorați deportații, partizanii, prizonierii de război, strămutații din motive etnice și deținuții politici, atât ei, cât și copiii lor.
„Cred că distincția aceasta pe care i-o acordăm domnului Ciurică este foarte puțin față de jertfa domniei sale. Nicolae Iorga spunea că „nu poți să poruncești eroismul, așa cum este cu neputință să îl răsplătești”.
Este un moment important și cred eu că dincolo de a fi un simbol al eroismului, al patriotismului, al acestei jertfe, a întregii activități, care a fost extrem de dramatică, pe care au avut-o partizanii în toată lupta aceasta din Munții Banatului fiind acum simbolizată, ca exponent, ultimul patizan, domnul Ciurică, dincolo de acestea, este importantă acordarea titlului pentru că lumea trebuie să știe că în Banatul de Munte s-au întâmplat orori, că oamenii au suferit și să învățăm din această lecție a istoriei pentru ca ea să nu se mai repete”, a declarat senatorul Marcel Vela.
Cu emoție vădită, Nicolae Ciurică, cel mai nou cetățean de onoare al județului, a avut la finalul evenimentului un mesaj pentru tineri, dar și-a arătat dezamăgirea față de vremurile pe care le trăim.
„Mesajul meu pentru tineri este ca ei să caute să învețe istoria adevărată, a românilor și să nu mai plece dincolo, să rămână în țară, să muncim în țara noastră, pe pământul nostru, pentru că avem pământ, avem o țară frumoasă și bogată, dar după câte se vede cei care ne conduc încep să o vândă! Când nu vor mai avea ce să vândă, probabil că ne vor vinde și pe noi!
Eu am suferit mult, dar nu m-am așteptat să ajungem în halul în care suntem acum! Cei care ne conduc sunt niște trădători de neam și asta vreau să audă și ei!
Eu, țăran, am mai întâi grijă de gospodăria mea, de copiii mei, de familia mea, să aibă ce le trebuie și plusul meu, dacă am, pot să îl dau, dar nu să dau de la mine să îmi las familia mea să moară de foame ca să dau străinilor! E posibil așa ceva? Asta e nemulțumirea mea! Dar degeaba, că ei nu aud ce spun eu!”, a afirmat cu dezamăgire, fostul deținut politic și ultimul patizan în viață, Nicolae Ciurică.
Despre rezistența din munți în lupta cu securitatea, acțiunile sale eroice și anii grei de temniță nu putea să vorbească decât o cunoscătoare a unor astfel de trăiri, la rândul său supraviețuitoare a unei perioade crâncene a istoriei, deportarea în Bărăgan, mai exact Cornelia Fetea, președintele filialei Caraș-Severin a Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportaților din România (AFDPDR).
„În anul 2021, Nicolae Ciurică a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Mehedinți pentru că dumnealui de acolo provine, de lângă Baia de Aramă. Am fost foarte emoționată astăzi când i s-a acordat această distincție și în județul nostru, dar și dumnealui a fost emoționat, pentru că și-a povestit viața de partizan.
De la 18 ani a plecat de acasă pentru a duce hrană partizanilor fugari și informații și în acest fel dumnealui a putut să îi sprijine pe aceștia vreme de 4 ani. A stat prin peșteri, prin munți, hăituit, fugărit, înconjurat de securiști de foarte multe ori, trădat de șapte ori, odată reușind să evadeze din ochii și mâinile securității în timp ce îl duceau spre București, sărind din tren în gara din Craiova și așa reușind să scape.
După ani de fugar prin munți, a fost prins prin trădare și întemnițat 10 ani în mai multe închisori în care a suportat cele mai cumplite și barbare persecuții”, a declarat Cornelea Fetea, fostă deportată în Bărăgan, președintele filialei Caraș-Severin a Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportaților din România (AFDPDR).
Lorena POENARU
”Cei care ne conduc sunt niște trădători de neam și asta vreau să audă și ei!”
–
Subscriu, așa este.
Sunt cei din prima poză (stânga și dreapta) sau alții?
Respect pt domnul partizan! Rusine vela, rusine dunca, rusine hurduzeu si toti restul care ati fost acolo si abia acum il premiati pe acest batran.
L-ati intrebat macar ce pensie are? Tu, vella drei wetter taft, i-ai spus ce pensie de special vei avea tu?
Pensie speciala meriti tu ca ai facut jocurile mafiei prin MAI.
„cu a cărui bunic” – AL cărui (Dunca e de gen masculin, nu feminin ca să folosiți articol posesiv feminin)
„într-una din temnițele ororilor comuniste.” – DINTRE (din se folosește înaintea substantivelor colective)
În rest, subscriu la ce a spus bătrânul.