-3.4 C
Reșița
duminică, 12 ianuarie 25

Școala nr. 2 din Reșița, în plin proces de transformare

Școala gimnazială „Marius Șandru” sau generală 2, cum era cunoscută pe vremuri, trece în prezent printr-un proces de modernizare și reabilitare. Primele rezultate sunt deja vizibile, a dispărut griul specific clădirilor ridicate în perioada comunistă, deși mai este de muncă până la finalizarea lucrărilor. Peste câteva luni însă, cei aproximativ 400 de elevi ai unității de învățământ vor beneficia practic de o școală nou-nouță, cu dotări moderne sau altfel spus se va asigura infrastructura necesară derulării unui proces educațional de calitate.

Lucrările prevăzute în proiect sunt multiple și includ, printre altele, anveloparea celor două două corpuri ale clădirii, înlocuirea instațiilor de apă și încălzire, precum și a instalației de curent electric, modernizarea grupurilor sanitare, dar și construirea de grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități, reabilitarea sălilor de clasă și a laboratoarelor, instalarea de sisteme de monitorizare antiincendiu și supraveghere antiefracție în toate spațiile comune, montarea hidranți interiori și exteriori. De asemenea, proiectul prevede înlocuirea tâmplăriei interioare (uși, geamuri), repararea acoperișului, instala de panouri fotovoltaice și construirea unui ascensor pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, toate sălile vor fi dotate cu mobilier nou, laboratoarele vor primi instrumentarul specific, aparatură IT modernă de tip tablă interactivă, PC-uri și copiatoare.

Amenajările exterioare vor consta în construirea unui nou gard de împrejmuire a incintei scolii, modernizarea bazei sportive în aer liber cu terenuri multifuncționale de baschet si minifotbal, cu marcaj pentru handbal, volei și tenis de camp, se va realiza o împrejmuire cu un gard înalt de 6 m și se va poziționa un sistem de iluminat exterior.

Corpul principal este gata în proporție de 85%, s-au făcut modernizări la standard european și în interior și în exterior, termoizolație, schimbarea tâmplăriilor, lift, schimbarea șarpantei, schimbarea învelitorii, adică a acoperișului. Urmează să lucrăm la partea de exterioare, unde va fi un teren de sport, corpul 2 unde va fi o sală de sport, schimbarea gardului. De asemenea, au fost schimbate rețelele din incintă, apă, canalizare, racordul electric, instalațiile de încălzire, cele electrice, grupuri sanitare noi, modernizate. Sperăm să iasă ceva frumos pentru copiii orașului”, a precizat pentru Reper 24, Cristian Georgescu, reprezentantul constructorului, Cristicons.

Acesta speră ca lucrările să fie finalizate până la sfârșitul anului, dar în caz de vreme nefavorabilă, amenajările exterioare vor fi amânate.

Cristian Georgescu și Grațian Dobre

„Spre deosebire de liceele care le-am depus spre finanțare, care aveau specific de eficiență energetică, școlile generale au avut o axă aparte, pentru învățământul primar. Din nefericire, UE nu finanțează direct învățământul teoretic, și atunci partea de licee a trebuit să îmbrăcăm proiectele ca proiecte de eficiență energetică. Pe partea de școli generale, a existat o axă dedicată, pe care am depus cele cinci școli generale din Reșița. Ce se permite prin proiect este puțin mai extins decât în cazul liceelor.

Având în vedere faptul că nu țin exclusiv de eficiență energetică, am putut să prevedem și dotări ale unităților de învățământ, respectiv mobilier, table inteligente și tot ce ține de actul de învățământ și dotarea laboratoarelor și am putut să facem și anumite intervenții cum este cazul corpului 2, care practic înainte, cei care au făcut școala aici își amintesc că era o sală de sport foarte mică și un atelier tehnic, și acum vom transforma clădirea într-o sală de sport mai mare, pentru că gen 2 din păcate nu are acces la o sală de sport mai mare și amplasamentul nu ne permitea construirea unei săli de sport cum există la alte școli și licee pentru că trebuie să ținem cont de un anumit număr de metri pătrați liberi per elev. Deci nu ne puteam extinde cu construcția pe amplasament și am preferat să reorganizăm un pic clădirea unde era sala de sport astfel încât copii pre vreme rea să poată desfășura ora de sport în interior. În exterior vom face un teren multifuncțional de sport, practic se reamenajează un pic curtea, se aplică un tartan, un material special pentru a asigura că în cazul unei eventuale căzături, copii să nu se lovească tare, cum s-ar întâmpla pe asfalt sau beton”, a explicat la rândul său Grațian Dobre, directorul Direcției de proiecte europene din cadrul Primăriei Reșița.

Proiectul de modernizare a școlii este derulat pe fonduri europene, contractul de finanțare fiind semnat de reprezentanții Primăriei Reșița și cei ai ADR Vest în toamna anului 2020. Valoarea contractului se ridica la 6.312.915 de lei, din care 6.186.657 de lei reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă. În urmă cu un an de zile și în urma scumpirilor materialelor de construcție, consilierii locali au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici, valoarea investiției ridicându-se la suma de 8.230.619 de lei (cu tot cu TVA).

 

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei