fbpx
3.7 C
Reșița
duminică, 03 decembrie 23

Noi proteste ale salariaților TMK la Reșița!

Angajații TMK Reșița au protestat din nou în această dimineață împotriva deciziilor care au dus la blocarea activității societății, blocare survenită în urma sechestului pus de către ANAF pe autovehiculele grupului TMK și pe o parte a utilajelor.

Liderii de sindicat au atenționat că activitatea desfășurată cu intermitențe în acest moment, riscă să fie total blocată și cer autorităților să fie receptive la situația dramatică a societății și să ia măsuri menite să susțină continuarea procesului de producție.

Iosif Ciuciuc, liderului sindicatului „Vatra” afirmă că soluționarea crizei ar fi simplă pentru că, dacă în Cehia situația s-a putut debloca în două zile, s-ar putea debloca și la Reșița, după 30 de zile.

Nouă ni s-au deblocat conturile pe articolul 6 din Regulamentul 269, iar dumnealor pe articolul 4 le oferă posibilitatea să-și facă aprovizionare pentru conturile de aprovizionare și pentru a-și vinde marfa.

Noi în momentul de față nu facem decât să solicităm reprezentanțlior statului român să ia aceste măsuri de deblocare pentru articolul 4, care ne conferă această posibilitate și după aceea emiterea unui act normativ prin care să se poată continua activitatea.

Din punctul nostru de vedere lucruile sunt foarte simplu de rezolvat. Bineînțeles, pentru că suntem stat membru al UE spune în lege că trebuie informat fiecare stat membru despre măsurile care s-au luat, dar din păcate la noi măsurile au fost luate de bancă și după aceea a intervenit instituția statului care ne-a sancționat în aceeași zi în care a deblocat conturile.

Vreau să informăm opinia publică, să se știe, de la Reșița marfa pleacă spre Slatina, unde este prelucrată și ei nu pot să scoată marfa din societate pentru că sunt blocați. Avem marfa în portul Constanța care a fost încărcată pe vas cu destinația Canada și Statele Unite, dar la momentul respectiv a fost descărcată de pe vas și depozitată în port”.

Liderii de sindicat au înaintat un memoriu prefectului județului, Ioan Dragomir și au purtat discuții cu ministrul Muncii, Marius Budăi. Sindicaliștii susțin însă că dacă situația trenează, salariații se vor muta cu protestele din fața porții TMK la București unde vor solicita în fața Guvernului rezolvarea problemei.

La rândul său, Marian Apostol, liderul CNS Cartel Alfa Caraș-Severin, consideră ncesară acțiunea de azi din fața porților TMK și de asemenea și pe cea de mâine, sperând totuși că o a treia zi de proteste nu va mai fi necesară.

Acțiunea de azi e una necesară ca și cea de mâine, sper ca cea de poimâine să nu mai fie necesară, în sensul în care să apară decizia deblocării. Atâta timp cât nu se ia o decizie clară de deblocare a activităților economice, a conturilor, a livrărilor de produse, prezența oamenilor în stradă este justificată.

Atitudinea celor de la Reșița, în condițiile în care ei au ca și plasă de salvare acea variantă a șomajului tehnic, atitudinea lor e o dovadă că românii chiar vor să muncească, doar trebuie să îi ajutăm să își păstreze locurile de muncă, și să-și câștige salariile din munca lor și nu din ajutoare sociale. Sunt destui oameni în România care au nevoie de astfel de ajutoare, să le canalizeze către aceștia.

Eu știu că ieri a fost comisarul pe probleme de muncă de la Comisia Europeană în România, au avut loc discuții, cu siguranță că și aceasta a fost o temă de discuție. Știu că au trecut 30 de zile de la momentul în care D.A. Pumpyansky și-a cesionat acțiunile căte persoane care nu sunt supuse sancțiunilor și în acest context după 30 de zile ar trebui să apară și documentul care face dovada acestui transfer, care poate fi pus la dosar. În mod normal, și vorbesc despre o normalitate acum, există toate condițiile ca decizia să fie luată în următoarele zile. Dacă nu se ia, atunci nimic nu mai e normal!”, susține Marian Apostol.

Amintim că salariații TMK Reșița vor continua și mâine protestele.

Lorena POENARU

 

2 COMENTARII

  1. Cam asta mai poate produce Reșița, capace de sticle de bere si chistoace de țigări, cu subânțeles. Unde nema putirința ce mai chichirez gâlceava. Leneveală pe bandă rulantă dar ne vom plimba, sanchi, cu tramvaiul atomic este deci se poate 😅🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei