Supranumită insula cu 17 nume, cu o poziționare geografică deosebită, o istorie tumultuoasă, cu produsele de patiserie celebre, o cultură aparte și grădini minunate, un Orient liliputan la porțile Occidentului, toate acestea și nu numai, au făcut din insula Ada Kaleh – de pe Dunăre – un teritoriu paradisiac. S-a scris istorie, botanică, geografie și literatură, s-au realizat documentare, s-a cântat și s-a scris poezie despre insulă și locuitorii ei, până când insula însăși a devenit legendă.
Și asta s-a întâmplat în 1970, când a fost acoperită de ape, pentru a se forma lacul de acumulare „Porțile de Fier”, necesar construirii hidrocentralei cu același nume.
Astfel, ce nu au reușit turcii sau austriecii, au reușit românii. Dar în urma ei au rămas povești cu aromă de cafea și parfum de rahat „lokum”, a rămas o întreagă istorie ce refuză să fie „scufundată”.
Doar amintirile locuitorilor, documentarele, filmele și fotografiile mai stau mărturie pentru o viață de secole, ce pornește încă din vremurile mitologice ale Argonauților.
Astfel că, la Muzeul Banatului Montan din Reșița, pentru nostalgici și curioși, va fi vernisată, joi 11 iunie, de la ora 18:00, în sala Stendl, expoziția de fotografie „Ada Kaleh, Ada Kaleh…” a colecționarului Michael Românu.
„Expoziția era în planurile noastre încă de acum doi ani, trebuia să o facem, dar nu am reușit. Acum s-au aliniat planetele și vom putea arăta vizitatorilor imagini cu locuitorii, cu viața acestora de zi cu zi, cu produsele lor deosebite: rahatul Lokum, acadele, sugiuc, țigări, dulceață de smochine și trandafiri și bragă. Sunt peste 200 de fotografii care arată cum se trăia pe insula unde se vorbea și turcește, dar și românește”, a explicat managerul muzeului reșițean, Livia Magina.
De menționat că insula Ada Kaleh – Insula fortăreață – ar putea fi reconstruită pe insula Șimian, dar pentru acest proiect nu s-a găsit încă finanțare.
Daniela TUDOR
Doamne ajută, să se poată reconstrui ! Ar fi minunat.Poate cu fonduri europene ? Cine știe….