19.7 C
Reșița
marți, 05 iulie 22

O nouă acțiune marca Acasă în Banat

Voluntarii Asociației Acasă în Banat sunt prezenți astăzi, din nou, în Caraș-Severin. Mai exact la Ilidia, unde și-au propus să reabiliteze două mori pe apă din această localitate.

„Le asigurăm tot sprijinul din partea administrației locale și suntem bucuroși că există astfel de tineri și nu numai, voluntari, care contribuie substanțial la înfrumusețarea comunei și la redarea circuitului turistic a acestor edificii. Morile pe apă sunt un simbol al Banatului, dar și a zonei noastre“ a precizat pentru Reper24 primarul comunei Ciclova Română Cătălin Golu.

Ilidia era renumită prin numărul mare de imigranți la sfârșitul secolului al ХІХ-lea și începutul secolului al ХХ-lea, fiind numită și America Mică sau Mica Americă. Are aproape 800 de ani de atestare documentară și o multitudine de vestigii arheologice din perioade cu mult înainte de documentele scrise, istorie pusă în evidență de istoricul Dumitru Țeicu, în numeroasele sale publicații.

spot_img

Sub genericul „Voluntar la Ilidia“,  Acasă în Banat renovează două mori de apă. „Renovăm două mori de apă din Ilidia și amenajăm un traseu turistic în jurul lor. Într-un cadru natural extraordinar, vom ecologiza zona morilor, defrișa vegetația din jurul morilor, săpa canalul de aducțiune al apei, vom face reparații la clădiri, construi băncuțe, monta indicatoare etc” a afirmat Radu Trifan președintele asociației și sufletul acestor acțiuni desfășurate în toate colțurile Banatului.

„În ce privește cele două mori, sunt câteva lucrări interesante de făcut, nu neapărat dificile, așa că oricine va putea să participe. La moara din piatră vom rostui pereții cu mortar de var și pământ galben. Vom demonta roata și axul pentru a le duce la reparat, vom trata piesele de lemn (la ambele mori), etc. Masa este asigurată la prânz (ceaun pentru toată lumea și mâncare pentru vegetarieni)”, a mai precizat Radu Trifan, președintele Asociației „Acasă în Banat“.

În 2020, 160 de voluntari au amenajat trei trasee turistice și au pus în funcțiune 12 mori la Gârnic, Șopotu Vechi și Pârvova, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”. În 2021, Asociația „Acasă în Banat” a transformat Rudăria (Eftimie Murgu) într-o destinație turistică, care oferă o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung în această zonă. Cele 22 de mori de apă au fost puse în circuit. Și Moara Ponorenilor din Feneș a fost salvată de voluntarii „Acasă în Banat”.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei