Ocolul Silvic Reșița a plantat în primăvara acestui an 32.000 de puieți, axându-se în primul rând pe înlocuirea copacilor plantați anul trecut care s-au uscat, dar și refacerea unei suprafețe de aproximativ 5 hectare ce a fost distrusă de un incendiu de vegetație. În ceea ce privește exploatarea pădurilor aflate în administrația OS Reșița, conform amenajamentului silvic, ocolul are dreptul să recolteze anual undeva la 45.000 de metri cubi de lemn. De menționat, că există și un excedent de peste 80.000 de metri cubi din anii precedenți. În 2023, de exemplu, Ocolul Silvic Reșița a tăiat doar 8.600 de metri cubi de lemn.
Datele au fost prezentate în cadrul unei consultări publice derulate miercuri la OS Reșița, întâlnire la care au fost invitați, pe lângă specialiști din domeniu și reprezentanți ai ONG-urilor, care au strălucit, însă, prin absență.
„Au participat la întâlnire reprezentanți ai Parcului Național Semenic Cheile Carașului și ai Ocolului Silvic Banatul Montan. Au lipsit, însă, cu desăvârșire domnii de la ONG-uri. Ne-am fi bucurat ca aceștia să fie prezenți deoarece am dezbătut subiecte care îi interesează, îi vizează. Puteau să ne spună cu această ocazie ce așteptări au de la noi, ce facem bine, ce facem greșit, ce și-ar dori să schimbăm, lucruri pe noi nu putem să le știm din moment ce ei apar doar în mediul online, iar fizic nu participă niciodată la astfel de întâlniri”, a remarcat ing. Mariana Rotariu, responsabil compartiment fond forestier din cadrul OS Reșița.
Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii s-a referit la conștientizarea populației cu privire la importanța pădurilor, precum și la ecologizarea acestora. Nicolae Ifca, directorul Parcului Național Semenic Cheile Carașului a menționat cu acest prilej că reprezentanții PNSCC participă în mod regulat la acțiuni de educație forestieră și ecologizare la diferite școli din județ, existând cereri în acest sens chiar și din județele vecine.
Și OS Reșița derulează astfel de acțiuni, anul trecut fiind deschis un traseu educativ într-o pădure de pe raza municipiului Reșița, destinat în primul rând elevilor. Pentru anul acesta există deja mai multe solicitări din partea unor unități de învățământ care doresc ca elevii să participe la o activitate interesantă și educativă, în același timp, în „Săptămâna altfel”. Tot atunci, OS Reșița va organiza și activități prin intermediul cărora preșcolarii și elevii din ciclul primar pot participa la o adevărată lecție de educație forestieră, urmărind practic „drumul puieților”, de la semănarea lor în pepiniere, la răsărire, condiții de păstrare, lucrări necesare pentru întreținerea lor și până la transportul în șantierele de împădurire.
Karina TINCUL