fbpx
33.7 C
Reșița
vineri, 19 iulie 24

Octombrie, de neratat la degustat: gastronomie maghiară, la noi în cămara CRAFT!

Nu, nu trădează nimeni pe nimeni. Nu ne-am vândut țara, nici neamul, nici apucăturile, nici gemurile cu pecmez ale bunicii. Doar că, la naiba-n puii mei, ne place pasiunea cu care se gătește la prietenii noștri unguri și din când în când ne gândim și la partea frumoasă a acestei nații.

Tocmai de aceea, la ceas de toamnă și lună octombrie, restaurantul CRAFT din Reșița ne-a rezervat o întâlnire cu aromele  „cotropitoare“ ale vecinilor noștri maghiari, mâncăruri pline de mirodenii, de gust iute și energia prin care preparatele ungurești se diferențiază de mâncărurile specifice altor neamuri pământești. Pentru mulți oameni, bucătăria maghiară se reduce la gulaș și la diferite feluri de mâncare de boia, însă bucătăria panonicilor este mult mai bogată.

Despre bucătăria maghiară se spune că ar putea fi definită ca o sinteză a componentelor asiatice străvechi, amestecate cu elemente de origine germanică, italiană şi slavă.

Preparatele tradiţionale maghiare se bazează pe carnea grasă de porc, slănina preparată cu boia, cu piper sau afumată, carnea de gâscă îndopată și ardeiul iute şi se gătesc la foc deschis. Preparatele sunt grase, cu rântaș, cu îngroșală multă de făină și smântână, iar sosurile sunt groase si grase.

Unul dintre semnele distinctive ale bucătăriei maghiare este utilizarea masivă a boia de ardei, fie puternică (csipős), fie dulce (eded). De asemenea, trebuie știut că smântâna însoțește supele de legume – ciorbele, salatele și sarmalele.

Dar haideți să vedem ce ne propun chef Cosmin Marin și colegii lui de la CRAFT, în această lună octombrie:

SUPĂ HALASZLE DE PESTE CU PÂINE SI ARDEI IUTE 30 LEI
350 ml – Somn, ceapa, ardei, cartofi, paprika, sare, piper
GULAS DIN CARNE DE PORC ÎN PÂINE 38 LEI
700g – Carne de porc, morcovi, cartofi, ţelină, bulion, boia iute, ceapa, cimbru
PAPRICAS DE CIUPERCI CU PUI SI GĂLUSTE 39 LEI
750 g – Carne de pui, ciuperci champignon, vin alb, Gran cucina, ceapă, usturoi, făină, cimbru, sare, piper, găluşte, boia, castraveţi muraţi
PORKOLT ( TOCĂNITĂ DE VITĂ ) CU GĂLUŞTE 42 LEI
480 g – Carne de vită, ceap;boia, ardei, sos de roşii, vin, condimente şi găluşte
PIEPT DE PUI IN SOS DE VISINE SI PIURE DE CARTOFI 38 LEI
600 g – Piept de pui, visine, amidon, zahăr, unt, cartofi, lapte
CIOLAN AFUMAT A LA BUDAPESTA (PICANT) 49 LEI
1000 g – Ciolan 600g, fasole picantă, castraveţi murati
CIOLAN AFUMAT A LA BUDAPESTA (NE-PICANT) 49 LEI
1000 g – Ciolan 600g, fasole, castraveţi muraţi

Gulaşul unguresc

Emblema naţională, gulașul, a fost adoptat de toate bucătăriile învecinate cu Ungaria, ca și de poporul german. Specific naționale sunt însă și papricașul și supa de pește de Szeged

Supa văcarului” a apărut, în principiu, în Câmpia Panonică, de unde s-a răspândit ca specialitate culinară în multe țări. Originile sale datează din Evul Mediu, când era pregătit de păstorul maghiar pe foc deschis, iar ardeiul nu era încă folosit ca ingredient.

Gulașul era la acel timp o simplă supă de carne prăjită și ceapă. Indiferent dacă este preparat din carne de vită sau de vițel  (varianta tradiţională), cal, porc, miel sau cărnuri combinate, din nicio reţetă nu lipsesc cartofii, paprika,  ceapa, chimionul și usturoiul.

Atenție! Să țineți seama că unul dintre semnele distinctive ale bucătăriei maghiare este utilizarea masivă de boia de ardei, fie puternică (csipős), fie dulce (eded).

Pentru a comanda acasă produsele din meniul CRAFT apelați cu încredere numărul de telefon 0770.450.164.

Meniul complet îl puteți găsi și pe Glovo sau Coressy, în cazul în care doriți să savurați produsele Craft în confortul propriu de acasă.

Cu siguranță veți fi primiți cu multă căldură la acest restaurant de către gazdele Craft, cele care își pun sufletul pe tavă pentru toți cei care le calcă pragul, iar noi vă urăm în dulcele grai maghiar  „jó étvágyat és találkozunk a CRAFT-ban!“, adică Poftă bună și alea, alea…

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei