fbpx
-1.3 C
Reșița
vineri, 27 ianuarie 23

Operatorul CMID Lupac majorează tarifele! „Prețurile acestea se vor reflecta în buzunarul fiecărui cetățean”

Tarifele pentru sortarea și tratarea mecano-biologică a deșeurilor practicate de operatorul Centrului de management integrat a deșeurilor de la Lupac vor fi majorate. O majorare care în cele din urmă se va reflecta și în buzunarele cărășenilor, pentru că inevitabil va urma o creștere a tarifelor practicate de operatorii de colectare și transport a deșeurilor din județ.

Consilierii județeni cărășeni au aprobat în ultima ședință ordinară creșterea tarifelor cerută de operatorul de la Lupac, creștere argumentată în proiectul de hotărâre prin enumerarea mai multor motive:

-majorările semnificative a unor elemente de cost cu pondere mare în tarif, precum carburantul și energia electrică, care au înregistrat o creștere foarte mare în ultimul an

spot_img

-redevența majorată cu indicele de inflație

-cantitățile de deșeuri mai mici decât cele estimate în fișele de fundamentare anterioare

-dezechilibrul contractual în care de află operatorul, având costuri de operare mai mari decât venituri, neputând astfel să acopere cheltuielile necesare operării.

„Acestă majorare este o nevoie. Suntem obligați să ne supunem, altfel riscam să avem un conflict în instanță, care ar fi blocat poate activitatea. La urma urmei, operatorul are niște costuri pe care trebuie să și le acopere, noi avem niște obligații pe care, din păcate, nu am reușit să ni le onorăm vizavi de colectare, vizavi de cantități și consider că este nevoia unei actualizări a prețului, lucru care s-a întâmplat. Acum avem și motive să fim și mai exigenți asupra activității pe care o desfășoară operatorul de care astăzi vă spun sincer că suntem mulțumiți, nu au mai apărut sincopele cu care eram obișnuiți înainte, ciurul care s-a stricat de 13 ori”, a afirmat președintele forului județean, Romeo Dunca.

Conform proiectului de hotătâre, a fost majorat tariful pentru activitatea de sortare de la 20,88 lei/tonă (fără tva) la 26,24 lei/tonă (fără tva), precum și tariful pentru activitatea de tratare mecano-biologică de la 164,19 lei/tonă (fără TVA) la 271,53 lei/tonă fără TVA. În schimb a fost diminuat tariful pentru activitatea de depozitare de la 208,23 lei/tonă (fără TVA) la 195,53 de lei/tonă (fără TVA).

Aceste prețuri vor afecta întreg județul, știu greutățile, redevență mare, știu că este o problemă, dar prețurile acestea se vor reflecta în buzunarul fiecărui cetățean, ar fi trebuit să avem puțin timp să studiem și să vedem ce facem. Fiindcă la tratarea asta mi se pare extraordinar de mare saltul”, și-a exprimat nemulțumirea consilierul social-democrat Ioan Crina. În ciuda obiecțiilor ridicate de acesta, proiectul de hotărâre a fost aprobat. Conform celor afimate în cadrul ședinței, prezenta creștere a tarifelor practicate de operatorul de la Lupac va duce în cele din urmă la o creștere a facturilor la populație cu aproximativ 20-25%.

„Consiliul Județean a obținut o redevență foarte mare pe care operatorul trebuie să ne-o plătească. Actualizarea acestei redevențe cu indicele de inflație înseamnă anul acesta 271.000 de lei, ori datele pe care noi le-am avut în estimări atunci când noi am făcut această licitație nu au fost atinse. Cantitățile care au fost stipulate în contract nu au fost atinse din două considerente: plecarea populației și hai să nu îi zicem slăbiciune sau nepricepere, ci faptul că nu am reușit să colectăm așa cum ar trebui. Ori toate aceste lipsuri pe care noi le avem, nu este corect din punct de vedere al unei afaceri corecte să le suporte operatorul.

Pretențiile au fost mult mai mari, am negociat și într-un final am reușit să îi convingem că prea mulți bani din acest business nu pot să facă. Operatorul  trebuie să rămână să lucreze în continuare cu atât mai mult cu cât mai avem încă un an de zile perioada de monitorizare și dacă pierdem acest operator, dacă pleacă sau ne dă în judecată, pierderea este și mai mare. Așadar, am fost de acord, am găsit o formulă pot să spun agreată de ambele părți și cred că putem să suportăm aceste majorări”, a mai precizat Romeo Dunca.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei