fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

Parcul Cărășana își schimbă denumirea! „Este o minimă corecție pe care o putem face la nivel moral”

Parcul Cărășana din zona centrală a municipiului Reșița poartă de acum înainte denumirea de Parcul „Episcop Martin Valeriu Frențiu”. Decizia a fost luată în urma votului pozitiv al consilierilor locali reșițeni, care au aprobat proiectul de hotărâre propus de primarul Ioan Popa, în urma unei adrese înaintate de Asociația Generală a Românilor Uniți Greco-Catolici Reșița.

Biserica Greco-Catolică a fost nedreptățită după al Doilea Război Mondial. Li s-au luat din proprietăți, din bunuri, din active și cred că este o minimă corecție pe care o putem face la nivel moral astăzi schimbând denumirea acestui parc. Preotul martir Valeriu Frențiu este născut la Reșița, este un nume de marcă. O biografie extraordinară a avut acest om și cred că este un proiect binevenit. A fost bine primit și de colegii noștri”, a precizat primarul Ioan Popa.

După cum reiese din referatul de aprobare care însoțește proiectul de hotărâre, personalitatea lui Valeriu Traian Frențiu este strâns legată de municipiul Reșița. Acesta s-a născut și a copilărit în casa parohială situată în vecinătatea Parcului Cărășana (actualul sediul al protopopiatului Ortodox). Prin grija Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici Reșița, atât Consiliul Local Reșița (2011) cât și Consiliul Județean Caraș-Severin (2019) i-au acordat lui Valeriu Traian Frențiu, post mortem, titlul de cetățean de onoare.

spot_img

De menționat că Episcopia Română Unită Greco-Catolică Lugoj va construi în vecinătatea parcului o nouă biserică cu hranul Biserica Martirilor și Mărturisitorilor Români.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei