Valul 4 al pandemiei a prins România din nou nepregătită. Ocupați cu alegerile interne, mai apoi cu criza guvernamentală prin ieșirea USR-Plus din executiv și cu moțiunea de cenzură, guvernanții nu au reușit să țină în frâu pandemia și nici nu și-au făcut temele pentru acest val 4, mult mai agresiv decât celelalte.
La Spitalul Județean de Urgență din Reșița, „paturile libere pe ATI sunt o minune“, după cum preciza aseară, managerul Alina Stancovici: „Ne-am întors și suntem din nou în situația în care și dacă se eliberează un pat, în următoarele minute se ocupă imediat. Avem staționarul 3 aproape plin cu pacienți Covid și avem inclusiv în Staționarul 2, paturi puse la dispoziția pacienților infectați, pe secția de recuperare neurologie, la subsol și alte câteva pe secția de cardiologie și medicină internă 2.
Odată cu renovarea, la staționarul 3 am asigurat câteva locuri pentru pacienții non-covid care au nevoie de internare pentru bolile pulmonare, pentru că suntem obligați să avem aceste locuri, conform noilor normative“.
O altă problemă semnalată de managerul Alina Stancovici, problemă cu care se confruntă majoritatea spitalelor din țară, este lipsa medicamentelor: „Și la noi e aceeași problemă ca peste tot. Remdesivirul îl primim doar prin repartiție de la Ministerul Sănătății. Așteptăm zilele acestea o nouă tranșă de Remdesivir, atât de solicitat în tratarea pacienților cu Covid. Am primit chiar luni o nouă tranșă dintr-un alt medicament; și acela e binevenit, dar avem nevoie de Remdesivir.
Medicii noștri sunt îngroziți și spun că agresivitatea acestui virus în valul 4 este mult mai mare decât în celelalte. Sperăm ca populația să înțeleagă că vaccinarea ar putea ajuta ca acest val să fie estompat. Din păcate, se pare că valul 4 este peste noi“, a mai precizat Alina Stancovici.
Managerul Spitalului Județean de Urgență din Reșița a mai adăugat că există și personal medical infectat, dar deocamdată, numărul acestora nu pune în pericol posibilitatea asigurării cu personal specializat a instituției.
În raportarea de ieri a DSP se preciza că în spitalele din Caraș-Severin sunt internate 224 de persoane infectate, dintre care peste 100 doar la Reșița. Tot ieri, numărul de decese înregistrate în ultimele 24 de ore era de 8 persoane, dintre care două cu vârsta de 20 de ani. Conform DSP Caraș-Severin, incidența în municipiul Reșița era ieri de 6,87 la mia de locuitori, 572 de persoane infectate din cele 1185 în întreg județul fiind înregistrate în Reșița.
Dan AGACHE
De ce nu se spune și câte persoane s-au vindecat ?
Simplu. Pentru a produce cât mai multă spaimă și ca populația să se vaccineze în masă mânată de frică și groază. După capetele lor de cretă, ne-ar vaccina și cu tancurile pe străzi, atâta îi duce materia cenușie. Scârbavnici oameni. Câtă subtilitate.
Daca conducerea tarii si a judetului ar fi gandit inteligent si bine, ar fi putut renova si reabilita Unitatea militara din Resita, pentru ca acum ar fi fost momentul si acolo sa se amenajeze o unitate medicala pentru orice tip de situatii de urgenta, inclusiv Covid. Si mai sunt si alte cladiri in judetul CS care pot fi amenajate si renovate pentru orice tip de situatii de urgente.
„… Sperăm ca populația să înțeleagă că vaccinarea ar putea ajuta ca acest val să fie estompat. Din păcate, se pare că valul 4 este peste noi“, a mai precizat Alina Stancovici.
–
„ar putea” (condiţional-optativ) – iată o exprimare corectă
Oare aparate ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) există în dotare sau peneleii (de la armeniş, nădrag, etc,) nu au auzit prin satele lor decât de … măşti (mascaţi), ventilatoare şi tramvaie?
Oameni buni, am fost martor ocular cum venea mașina de la Octavian să preia „pacienții” de la Staționarul 3! Și ieri și azi, 10 octombrie! Doamne ferește! Chiar nu înțeleg pe cei care nu doresc vaccinul!