fbpx
7.7 C
Reșița
duminică, 21 aprilie 24

Ion Mocioalcă: PNL a uzat de fake news pentru a deforma realitatea unei guvernări dezastruoase

Senatorul social democrat Ion Mocioalcă acuză PNL de fake news privind semnarea PNRR, organizația politică urmărind prin asta să asigure șefia de partid a lui Florin Cîțu.

După ce a pus la dispoziția PNL agenda Guvernului, pentru a-și asigura șefia în partid, Florin Cîțu ar fi vrut să se folosească și de Comisia Europeană pentru legitimare. Așa se face că a apărut, pe surse, informația că președinta CE Ursula von der Leyen va veni „să semneze” PNRR în 24 septembrie, așadar cu o zi înainte de Congresul liberalilor, fatidic de altfel pentru români din cauza numărului de cazuri covid care practic au explodat. A fost nevoie ca instituția europeană să infirme acest fake-news, anunțând un program diferit: oficialul UE avea să vină la București, dar nu în 24, ci în 27 septembrie. Mesajul, diplomatic comunicat, a fost că Uniunea Europeană nu se lasă târâtă în lupta pentru putere din PNL”, afirmă parlamentarul PSD, Ion Mocioalcă.

Potrivit declarației politice a senatorului PSD, tot un fake news ar fi și așa zisa „semnare” a PNRR:

Asistăm la o nouă măsluire a realității, din partea PNL și a guvernului Cîțu. Dar, în evident contrast cu forțarea triumfalistă galbenă, Ursula von der Leyen anunță senin că România are, de fapt, Planul de Reziliență și Redresare doar aprobat. Nu semnat, așadar, ci aprobat. De altfel, aceasta este și procedura și nici un lobby nu ar fi putut să convingă Comisia Europeană să semneze un PNRR, pe care îl semnează, în numele UE, Consiliul Uniunii Europene. Și nu imediat, ci în termen de patru săptămâni de la aprobarea inițială a Comisiei, timp în care trece prin filtrul miniștrilor de Finanțe din Consiliul UE.

Așadar, semnătura pe care au invocat-o exponenții liberali ai eșecului guvernării de dreapta, ca să dea greutate contractuală momentului și ca să lase impresia că gata – vin banii – se înscrie în lungul șir al deformării realității al cărei cost îl suportă populația. Dacă succesul obținut de guvernul lui Iohannis este așa de mare, să ne spună premierul Cîțu, unde sunt banii, cum de nu a ajuns în România nici un cent din cele 80 de miliarde de euro anunțate de Iohannis și cum de s-a transformat suma colosală anunțată de președinte, în numai 14 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, la care se adaugă împrumuturi de tip FMI de aproape 15 miliarde?”, afirma senatorul Ion Mocioalcă în declarația politică susținută în Ședința Senatului de ieri.

„Regia deșănțată” afișată de PNL nu are nimic de-a face cu materializarea măsurilor cuprinse în PNRR.

Potrivit senatorului cărășean, România va mai pierde câteva luni bune până la semnarea acordului de împrumut și asta doar din cauza incompetenței guvernanților de dreapta care au vrut să confiște PNRR și să-l folosească în interes de partid.

„Ministrul Zero – Ghinea jubilează pentru că PNRR a luat nu-știu-câți de A din partea Comisiei. Așa, și? Echivalează asta cu materializarea – peste noapte – a celor 171 măsuri cuprinse in PNRR? Evident, NU. Calificativele date nu se convertesc în bani. Să iei un A (o notă de 10) e una, să treci examenul final e alta. Nu echivalează cu implementarea, de aici încolo este exclusiv responsabilitatea României. Și, fatalmente, una dintre puținele certitudini ale României e incapacitatea administrativă vizibilă aproape la tot pasul.

Realitatea este nemiloasă: PNRR nu înlocuiește guvernarea. Prețurile tot vor crește, în apartamente tot frig va fi la iarnă, spitalele sunt tot excedate, vaccinarea nu a oprit valul 4, și toate acestea pentru că Guvernul s-a concentrat prea mult pe lupta pentru putere din PNL și prea puțin pe un val 4 pandemic, mai grav în România decât precedentele, tocmai din cauza vidului de guvernare din ultimele luni”, a declarat în încheierea declarației politice, senatorul PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă.

 

Lorena POENARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei