Pentru contracararea scăderii generale a standardului de viaţă și a apariţiei unor grupuri sociale vulnerabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă să implementeze măsuri care să preîntâmpine şi să compenseze efectele sociale destructive, cauzate de contextul macroeconomic, asupra grupurilor aflate în situație de risc.
Măsurile sunt în strânsă legătură cu strategiile naționale în domeniul social, precum și cu evoluția macroeconomică, pentru a contribui la scăderea ratei riscului de sărăcie și excluziune. Intervențiile au fost condiționate de realizarea unei documentări și analize prealabile care să permită evidențierea nevoilor adresate în cadrul propunerilor de proiecte, care să adreseze mai multe aspecte problematice de care depinde calitatea vieții oamenilor, precum facilitarea accesului la piața muncii, educația sau locuirea.
„Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații. Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet de măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor. Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Pachetul de măsuri de care vor beneficia persoanele vulnerabile în 2023 cuprinde:
-Șase noi tranșe de sociale de 250 de lei
-1.400 de lei pentru facturile la energie
-Vouchere pentru preșcolarii și elevii vulnerabili, pentru achiziția de haine și rechizite în valoare de 500 de lei
-O nouă tranșă de pachete alimentare de 24 kg, cu produse românești
-Echipamente speciale pentru persoanele cu dizabilități
-Trusouri pentru nou-născuți
Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi întocmite de autoritățile administrației publice locale, prin Serviciile Publice de Asistență Socială, centralizate de către prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne și, ulterior, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel național al acestui program.
Dan AGACHE
”Măsurile sunt în strânsă legătură cu strategiile naționale … pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
–
Adică baba Veta de la Făgimac va primi, citi și folosi cardul-voucher (ca diferită formă de sprijin) iar băncile vor asigura deplina securitate a sumelor, operațiunilor și tranzacțiilor (volatile).
Ce glumă bună …