fbpx
11.7 C
Reșița
luni, 27 martie 23

Înfiorătoarele drumuri cărășene

Cu o rețea de peste 900 de km de drumuri județene, Caraș-Severinul se numără printre județele cu cei mai mulți km de drum din această categorie. Fără o firmă județeană care să asigure întreținerea și repararea lor, fără fonduri suficiente pentru reabilitarea și modernizarea lor, fără soluții pentru miile de locuitori obligați să meargă zilnic pe niște așa-zise drumuri.

Prostie, nepăsare, indolență, neputință? Poate puțin din toate, poate mult mai mult din fiecare. Soluția de a arăta cu degetul către X sau către Y, găsirea unor țapi ispășitori și expunerea lor în piața publică oprobiului cărășenilor nu este o soluție. O ieșire din impas (temporară) e… venirea iernii: „Și ningă, zăpada ne-ngroape“. Sau să mai astupe niște…„groape“.

Unul dintre drumurile „fantomă“ ale județului este DJ 573 A. O buclă ce cuprinde localitățile Nicolinț, Berliște, Iam, Vrani, Mercina, Greoni. Un drum uitat de autoritățile județene preț de ani de zile, o arteră rutieră pe care primarii din zonă nu au voie să intervină. Avem însă promisiuni; de-a lungul timpului au fost făcute mai multe astfel de promisiuni decât numărul de km ce trebuie reabilitați.

spot_img

Ba nu sunt bani, ba nu e prioritar, ba nu e conjunctura politică favorabilă, ba nu sunt primarii de aceeași culoare politică. În tot acest timp, mai de voie, mai de nevoie, oamenii circulă pe aceste drumuri. Circulă e un fel de-a spune, pentru că de multe ori se merge cu mașina prin câmpurile localnicilor (mai bune decât asfaltul“) ori pe drumurile agricole construite de firmele private din zonă.

Administrația Locală Berliște, condusă de liberalul Nicolae Oravicean, vrea să confirme sloganele campaniei electorale „Fapte, nu vorbe” și „Dezvoltăm comuna Berliște“. Chiar dacă are aceeași culoare politică cu majoritatea din CJ, chiar dacă a umblat cu jalba-n proțap pe la toate autoritățile, drumul rămâne un infern.

„DJ 573 A este în momentul de față aproape impracticabil. Deși s-a facut un mare pas de către CJ prin depunerea și aprobarea finanțării reabilitării acestui drum județean pe Programul Anghel Saligny, formalitățile pentru semnarea  contractului și apoi achizițiile vor mai dura. Până atunci circulația pe acest drum este foarte afectată, președintele Dunca refuzând până acum să dispună minime reparații curente“, a afirmat Nicolae Orăvicean, primarul comunei Berliște.

Cel puțin, asta este concluzia ce se poate trage, din moment ce primarul Orăvicean a făcut numeroase demersuri pentru remedierea acestei situații. Sunt convins că drumul va fi reparat (cândva). Întrebarea este de ce trebuie să sufere o parte a locuitorilor județului, nevoiți să circule zilnic pe aceste, hai să le zicem drumuri?

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei