fbpx
16.8 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

Peste 30 de persoane au ajuns la UPU Reșița după ce au consumat droguri!

O analiză a tiparului de beneficiar al serviciilor de asistență CPECA din Caraș-Severin în anul 2022 arată un număr crescut de bărbați (33) față de femei (8) și un număr scăzut de minori (7) comparativ cu cei adulți (34).

Majoritatea beneficiarilor au ca drog principal de consum canabis-marijuana (31), urmat de substanțe noi cu proprietăți psihoactive (10). Dintre cei 41 de beneficiari avuți în programul de asistență în anul 2022, 20 de beneficiari au fost în situația de policonsum, adică au avut ca drog principal de consum marijuana sau substanțe noi cu proprietăți psihoactive și au mai consumat și ecstasy, LSD, amfetamine, cocaină.

Nivelul de studii al beneficiarilor din anul 2022 arată o centrare pe studiile liceale, urmate de studiile gimnaziale. Din cei 41 de beneficiari ai C.P.E.C.A. Caraș – Severin, doar 4 au avut finalizate studii superioare.

Statutul ocupațional, la momentul admiterii în asistența C.P.E.C.A. Caraș-Severin a fost un alt indicator analizat, astfel: fără ocupație (18), angajați (13), elevi (10).

Sursa de referire a beneficiarilor către serviciile de asistență pune pe primul loc DIICOT (22), adresat prin serviciul Probațiune (10) și adresat prin servicii de asistență socială către centrul nostru (9).

Nu au fost cazuri cu diagnostic psihiatric sau au tratament psihiatric în derulare.

Ca și o analiză privind diferențierea de gen a consumatorilor, putem spune că procentajul consumatorilor de sex masculin (80%) este mai ridicat decât celor de sex feminin (20%). În ceea ce privește media de vârstă a beneficiarilor centrului C.P.E.C.A. Caraș – Severin în anul 2022, afirmăm că aceasta variază între perioada adolescenței și cea de adult tânăr (13 ani – 30 ani).

Cauza consumul de droguri în rândul beneficiarilor centrului în anul 2022, a fost reprezentată de carențele socio-emoționale în detrimentul statutului social”, susțin reprezentanții CPECA Caraș-Severin.

Agenţia Naţională Antidrog prezintă anual, raportul naţional pe problematica consumului şi traficului de droguri către organismele internaţionale de profil. În acest sens, Agenţia Naţională Antidrog elaborează şi transmite anual Observatorului European de Droguri şi Toxicomanii – organism al Comisiei Europene – Raportul naţional privind situaţia consumului şi traficului ilicit de droguri în România.

Pentru a răspunde cerinţelor organismului european, Agenţia Naţională Antidrog, prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, colectează la nivelul fiecărui judeţ, lunar, de la instituţiile spitaliceşti, două tipuri de date: unele sunt date referitoare la urgenţele medicale datorate consumului de substanţe psihoactive şi altele sunt date privind admiterea la tratament ca urmare a consumului de droguri.

Astfel, în anul 2022, au fost colectate de la Spitalul Județean de Urgența Resita (UPU), un număr de 33 de fișe de urgențe medicale, cauzate de consumul de droguri și 7 fișe de admitere la tratament la secția psihiatrie din cauza consumului de droguri. Cel mai consumat drog, de cei care au ajuns sa aibă nevoie de servicii medicale de specialitate, este de asemenea marijuana, urmat imediat de substanțe noi cu proprietăți psihoactive, afirmă reprezentanții CPECA Caraș-Severin.

Lorena POENARU

5 COMENTARII

 1. Nimic deosebit, o normalitate in capitalism. Capitalism fara droguri nu exista. Tot asa cum capitalism fara psiholog nu exista. In capitalism ai doua variante … psihologul sau drogurile. Problema este ca omul se obisnuieste cu medicamentele si … capitalistii incearca pe zi ce trece sa legalizeze droguri tot mai puternice.

 2. Referitor la drogați, cerșetori, hoți, țigani, pedofili etc. … OK. Cu privire la ,, horny consilierul ” purtător de solzi ,, reptilieni ” , având în vedere circumstanțele ( precum şi legislația penală ) nu poate fi considerat un pedofil ; însă , cu certitudine este un ,,geriatric” PCR-ist denaturat şi deosebit de grețos (de genul/teapa lui ,,Nemesiseanu”) …

 3. JOS CENZURA!
  De ce nu imi postati mesajul? Pe cine si cum sau cu ce am jignit in postarea mea de ieri, 24.01.23?
  Voi aveti ceva cu continutul mesajelor sau cu persoana din spate ce posteaza?
  Va supara adevarul ce il scriu pe aici? Deranjeaza pe cei care va platesc pe voi?
  Sau va deranjeaza ca pot sa spun lucrurilor pe nume si sunt liber, spre deosebire de voi, din punct de vedere al aservismului politic?
  Postati mesajul asta si apoi faceti un brainstorming si postati un raspuns colectiv inteligent, demn de niste jurnalisti profesionisti care nu au ca unica activitate pupincurismul politicianului si cenzurarea celor ce deranjeaza sistemul asta corupt din care faceti si voi parte.
  90% din presa din tara este sclavul politicului si al diferitelor grupuri de interese.
  Vreti doar bani bani bani si pt asta ne mintiti si ne aruncati cu fel de fel de prafuri de stiri in ochi, ca sa nu vedem altele. Si faceti campanie electorala politicienilor chiar si acum, cand nu e campanie.

  • Comentariile nu sunt afișate automat, ci aprobate manual de către un operator al platformei online Reper 24 fără ca, în prealabil, să fie editate/cenzurate de site.
   Reper24 nu își asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparțin și își rezervă dreptul de a interzice sau de a șterge comentariile care conțin: insulte, instigări la ură, la violență sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare.

   Sa ai in vedere pe viitor.. sau mai bine citeste aici:
   Politica redactiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei