fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

Cu bățul prin balta justiției românești

Că justiția nu e funcțională în România o știu și copii de la gradiniță, nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni și niciun secret pentru clasa politică românească ori pentru muritorii de rând, plătitori de taxe și încrezători în „statul de drept“.

Dacă vreți exemple… am destule. De la procurorul „portocală“, „spălat“ recent de toate păcatele comise pe vremea dnei Kovesi, la implicarea SRI în „justețea“ justiției noastre autohtone, de la lipsa de răspundere a magistraților la sutele de „gulere albe“, oameni politici, de afaceri sau cei din preajma lor, dovediți că au umblat cu polonicul pe la oala cu smântână a bugetului și plimbați prin instanțe până li s-a prescris termenul, la multele „flagranturi“ soldate doar cu defăimarea unei persoane și exemplele pot continua.

Altfel spus s-a furat de s-a rupt în țara asta și vinovații au scăpat basma curată. Asta e justiție? Asta așteaptă cetățeanul de rând de la cucoana aia cu balanța în mână? Probabil că nu, dar cine să-l bage în seamă de amărășteanul plătitor de taxe și trăitor din leafă.

spot_img

Și dacă nu era destul ceea ce se întâmplă în justiția românească și dacă mai sunt dintre cei ce cred că tăntica aia legată la ochi împarte dreptatea așa cum scrie la lege, mai avem o… nefăcută:

Onor ministrul Justiției din guvernul de coaliție, liberalul Cătălin Predoiu s-a antepronunțat într-un dosar al cărui termen este în februarie. Da, ați auzit bine. Știe domnia sa din surse neoficiale că soțul fostei șefe DIICOT, condamnat în primă instanță, a fost achitat într-un proces ce are ca termen pentru anunțarea verdictului luna februarie.

Mintea mea cea răvășită știe că într-un proces, în timpul ședinței de judecată, procurorii spun una, avocații alta, se depun acte la dosar și într-un final se rămâne în pronunțare, adică cei 2, 3 sau 5 judecători vor analiza probele și vor anunța sentința. Și Cătălin Predoiu știe cu 2 săptămâni înainte rezultatul? De unde? Cine i l-a șoptit? Ce surse neoficiale are onor ministrul Justiției în acest caz, când sentința va fi (sau a fost deja?) dată de judecători?

Un alt fost, de această dată, ministru, Tudorel Toader, afirmă: „Nu cred că declarația ministrului Justiției face parte din categoria „gura nu-știu-cui adevăr graiește“. Un ministru al Justiției ca persoană privată îl privește, ca ministru are numai surse oficiale. Ministrul Justiției are pârghii oficiale în întregul sistem judiciar, are relații instituționale cu profesiile juridice indiferent care sunt acestea, cu grade mai mari sau mai mici de autonomie funcțională. Dar toate conexiunile acestea trebuie să se desfașoare strict în limitele legii. Eu ca ministru n-am auzit, n-am folosit și n-am avut acces la surse neoficiale. Ce face un ministru? Administreaza justiția din țara, îi asigură buna funcționare”, a declarat Tudorel Toader.

Acuma lasă, nea Tudorele, că nici matale nu ai fost ușă de biserică. De fapt nu cred că de-a lungul timpului am avut vreun ministru în domeniu care să fi vrut să facă JUSTIȚIE în România. Toți au fost, sunt și vor fi numiți pe baza unor interese personale sau de grup, în baza bunelor relații de „pretenie“ cu cine trebuie, oameni gata să „lupte“ cu fărădelegile, cu corupția și hoția. De asta am ajuns unde suntem; de asta ne merge atât de bine. Acesta este motivul pentru care, atunci când vorbim de justiție, ne amintim, vrem nu vrem, de fabula lui Grigore Alexandrescu:

„Noi vrem egalitate, dar nu pentru căței“

Sursă foto: 60m.ro

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

3 COMENTARII

  1. ”Că justiția nu e funcțională în România o știu și copii de la gradiniță …”

    Normal când poți angaja un avocat ”școlarizat” să declare, să mintă și să înșele pentru tine. Sau pentru oricine are interes, că așa e ”drept”.
    Oricum, hârtiile le semnează grefierul. Sau milițianul, egal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei