25.9 C
Reșița
sâmbătă, 15 martie 25

Peste 55 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor din vestul țării!

S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor pentru reabilitarea termică a blocurilor, prin Programul Regional Vest, anunță reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest. Peste 55 de milioane de euro sunt disponibili pentru reabilitarea termică a clădirilor, contribuția financiară a proprietarilor fiind zero.

Pentru a oferi șanse tuturor locatarilor interesați de reabilitatea termică a blocurilor în care locuiesc, având în vedere interesul mare manifestat de asociațiile de proprietari și autoritățile publice din regiune pentru eficientizarea energetică, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a prelungit perioada de depunere a proiectelor până la data de 31 mai 2025. Termenul inițial era 26 ianuarie 2025.

Citește si:  Administrația Popa vrea să obțină finanțare pentru izolarea termică a opt blocuri din Govândari!

În contextul creșterii continue a prețurilor la energie, reabilitarea termică a clădirilor reprezintă nu doar o soluție, ci o necesitate. Majoritatea blocurilor vechi nu beneficiază de o izolare corespunzătoare, ceea ce duce la pierderi mari de căldură pe timpul iernii și la facturi de încălzire tot mai greu de suportat pentru mulți locatari. Prin lucrările finanțate, se va reduce consumul de energie cu cel puțin 40%, fapt care se va reflecta direct în facturile la utilități”, a declarat Georgiana Radac, Șef al Autorității de Management din cadrul ADR Vest.

Se pot realiza următoarele tipuri de lucrări:

  • Izolarea termică a pereților exteriori, hidroizolarea terasei și a subsolului;
  • Înlocuirea ferestrelor existente cu unele performante energetic;
  • Modernizarea instalațiilor de încălzire în sistem centralizat;
  • Instalarea de sisteme alternative pentru producerea energiei, cum ar fi panourile fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrică a spațiilor comune ale blocurilor;
  • Măsuri conexe, în procent limitat: reabilitarea acoperișului, modernizarea instalațiilor de distribuție a apei și a lifturilor, înlocuirea instalațiilor electrice și a sistemelor de iluminat din spațiile comune.

Aceste lucrări nu presupun nicio contribuție financiară din partea proprietarilor, costurile fiind complet acoperite din fonduri europene și publice.

Ghidul solicitantului pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe conține toate informațiile privind accesarea finanțării și poate fi consultat pe site-ul PR Vest, aici.

 

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

  1. O bătaie de joc. Firme cu meseriași tâmpiți, neprofesioniști,animale needucate își bat joc de blocuri, distrug acoperișurile, nu lucrează la standarde, cerșesc bani de la locatari, își fac nevoile pe unde apucă, dacă le atragi atenția te înjură, te fac nebun, mincinos, zic că au studii la Harvard pentru tencuială de mântuială, plin de țigani, haimanale, neîngrijiți, vai de capul lor. Asta face Popa și gașca de căcăcioși din primărie, distrug apartamentele osmenilor, e jale, procese în instanță. Oameni buni nu vâ lăsați păcăliți de bișnițar, îl doare-n fund de voi, calitatea este submediocră,e grotesc ce se întâmplă. Angajați voi pe asociație firmă și sunteți șefi de lucrare. Nu puneți botul, rezultatele sunt groaznice. Oamenii se plâng că nu are nici un efect izolarea cu polistiren, consumul de gaz e parcă mai mare .1000 lei intr-o lună gazul cu blocul,,izolat ” hai mă lași!!!?Minciuni, minciuni și minciuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei