fbpx
-0.3 C
Reșița
duminică, 03 decembrie 23

Petrică Vița, cetățean de onoare al județului Caraș-Severin!

Consilierii județeni cărășeni au fost de acord cu propunerea lui Romeo Dunca, președintele CJ Caras-Severin, ca regretatul Petrică Vița să fie numit, post-mortem, cetățean de onoare al județului Caraș-Severin „pentru merite deosebite în promovarea culturii și creșterea prestigiului județului Caraş-Severin, la nivel național și internațional”. Cunoscutul taragotist al Banatului s-a stins din viață în urmă cu aproximativ două luni, pe data de 26 iunie, pierzând lupta cu cancerul de piele.

Personalitate a județului Caraș-Severin, Petru Vița face parte din galeria celor mai importanți oameni care și-au dedicat întreaga activitate pentru deservirea comunității pe care cu mândrie a reprezentat-o în județul Caras Severin, fiind considerat de specialiștii în domeniu, unul dintre cei mai buni taragotiști din țară, un urmaș de cinste al lui Luca Novac.

Petru Viţa s-a născut la data de 25 iulie 1966, la Valeadeni, comuna Brebu, județul Caraș-Severin. Copilăria și-a petrecut-o la sat unde a luat pentru întâia oară contact cu muzica populară pe care a îndrăgit-o nespus încă de la prima ascultare.

Școala şi liceul le-a urmat în municipiul Reșița. Și-a continuat studiile absolvind Facultatea de Muzică Spiru Haret din București. Tinerețea și-a petrecut-o bucurând prin cântecul său sufletele iubitorilor de folclor din Banat și nu în ultimul rând al tuturor românilor din țară și din străinătate, făcându-se astfel cunoscut și remarcat pretutindeni. Încă de la începutul carierei sale profesioniste s-a identificat ca o personalitate artistică, având colaborări artistice cu toate instituțiile de specialitate, orchestrele profesioniste și ansamblurile folclorice ale Banatului.

În data de 12 noiembrie 1991 și-a unit destinul cu cel al tinerei Ramona Buiug, cea care avea să devină în timp recunoscuta artistă a folclorului bănățean Ramona Viţa, formând astfel, unul din îndrăgitele și consacratele cupluri de artiști ale Banatului și nu numai. Petru Viţa a fost un mare iubitor de muzică, de frumos, de viață, un artist care nu și-a dorit nimic mai mult decât să poată rămâne veșnic, prin cântecele sale, în inimile iubitorilor de folclor.

Timp de aproape două decenii a fost angajatul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, fiind conducătorul iscusit al orchestrei Virtuozii Semenicului, alături de care a reprezentat județul Caraș-Severin, cu cinste și mândrie, peste tot în lume.

Prin ceea ce a reușit să transpună prin interpretarea la instrumentul pe care l-a iubit atât de mult, taragotul, Petru Viţa a demonstrat că o coordonată importantă, aceea spirituală, poate juca un rol esențial în ceea ce se poate numi infuzia sonoră ce face să vibreze publicul ascultător și să-l sensibilizeze uneori până la lacrimi.

Pentru toate aceste merite propun acordarea titlului de «Cetăţean de onoare al judeţului Caraş­Severin», domnului Petru Viţa, ca o încununare a strădaniei şi dăruirii domniei sale pentru comunitatea din judeţul Caraş-Severin”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre înaintat consilierilor județeni.

Însemnele corespunzătoare titlului de „Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” vor fi înmânate familiei regretatului Petrică Vița în cadrul unei festivități publice.

 

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei