fbpx
4.7 C
Reșița
miercuri, 17 aprilie 24

Pompierii sună adunarea în centrul Reșiței!

Ziua Protecției Civile în România va fi marcată mâine și la Reșița. Începând cu ora 12:00, în centrul civic al municipiului se va desfășura un ceremonial militar și religios, anunță reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic al județului Caraș-Severin. Tot mâine, dar începând cu ora 10:00 se va derula și exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”.

Pe data de 28 februarie 2024 se sărbătoresc 91 de ani de protecție civilă în România. Primul document de legiferare a protecției civile în România a fost Înaltul Decret regal nr. 468 semnat de Regele Carol al II-lea la data de 28 februarie 1930. În anul 1933, decretul este publicat în Monitorul Oficial ca Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene, act care a stat la baza înființării primelor structuri cu atribuții de apărare civilă în România, atribuții îndeplinite în prezent de inspectoratele pentru situații de urgență.

Pentru a marca importanța acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin va desfășura o serie de activități care presupun informarea preventivă a cetățenilor, cât și pregătirea acestora privind modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență.

Mâine, în centrul Reșiței vom avea expunere de tehnică, vom prezenta modalități de acordare a primului ajutor, vom prezenta oferta educațională a Inspectoratului. Încercăm să aducem cât mai multe informații către public. Iar începând cu ora 12:00 se va realiza un ceremonial militar la care, pe lângă cadrele active vom avea alături și reprezentanți din serviciile voluntare pentru situații de urgență și servicii private pentru situații de urgență”, precizează locotenent-colonel Ionel Petru Tilca, șeful ISU Semenic.

Pe lângă ceremonialul de la Reșița, zilele acestea sunt derulate la nivelul unităților de învățământ din județ exerciții de evacuare, acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare corect în cazul producerii unor situații de urgență.

De asemenea, în perioada 28 februarie – 1 martie, vor avea loc „Zilele Porților Deschise” și expoziții de tehnică, la sediile subunităților de intervenție din Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă și Bozovici, în intervalul orar 10:00-14:00.

În paralel, serviciile voluntare pentru situații de urgență vor desfășura acțiuni de informare preventivă a populației, prin distribuirea de materiale informative (cu tematica incendii la gospodării, arderi de vegetație uscată etc., în zonele de manifestare a tipurilor de risc) și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor.

Pe plan internațional, Ziua Protecției Civile este aniversată pe data de 1 martie.

Karina TINCUL

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei