fbpx
11.3 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

Porțiunea cărășeană a Via Transilvanica va fi inaugurată oficial astăzi

Via Transilvanica; Pe drumul acesta românesc au mers până acum pasionați de munte și oameni de afaceri, studenți sau profesori universitari, corporatiști sau artiști, români plecați în lume sau străini ajunși în România în vacanță. Sunt toți călători cu imagini de pe “Via Transilvanica” –  un proiect al Asociației Tășuleasa Social. În 2018, Tășuleasa și-a propus să amenajeze un traseu de 1.400 de km prin România, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, pe care drumeții să îl poată parcurge pe jos sau cu bicicleta. Sau cu calul. Trei ani mai târziu, echipa anunță că se pregătește să depășească pragul de 1000 de km.

În localitatea Brebu Nou, în apropiere de Poiana Lupului va avea loc astăzi inaugurarea oficială a traseului ce va străbate județul Caraș-Severin. Vor fi prezente oficialități locale și județene, Principele Nicolae nepotul Regelui Mihai, iubitori de munte de drumeții de natură și de frumos din țară și din străinătate. Alin Ușeriu, unul dintre cei care a gândit acest traseu și a contribuit la realizarea lui, afirma recent despre porțiune ce străbate județul Caraș-Severin:

„Am desenat, în mare, traseul, l-am trecut și pe ici și pe colo, tocmai datorită faptului că fiecare județ este special, fiecare zonă scoate ceva nou și interesant din desaga cu frumuseți. Astfel, traseul a devenit de 280 kilometri de lung, lucru ce brusc ne-a tăiat răsuflarea. Acesta duce și pe fostă cale ferată, apoi pe munți și dealuri coborând în văi, prin Banatul montan cu satele-i demult uitate și pe la cascade minunate și admirate de întreaga lume. Una dintre motivațiile care să ne facă să ne apucăm de treabă a fost contribuția de 100 kilometri de la e.on, partenerii pentru sustenabilitate ai proiectului, iar celălalt motiv de a continua a fost Decathlon Romania, care a contribuit cu alți 50 kilometri. Astfel, invităm pe oricine care dorește să contribuie cu kilometri în județul Caraș-Severin, pentru că aici se găsește cel mai lung traseu Via Transilvanica din toate cele 10 județe pe care le traversează“.

„Acest județ, această călătorie și acest drum, „zică lumea orișice”, este unul fermecat. Avem o țară fabuloasă și una din cele mai mari bucurii pe care ne-o putem oferi nouă înșine este să o descoperim la pas, în pace și cu veselie, cu sufletul deschis pentru oameni și peisaje fermecate, pentru oameni simpli ce n-au văzut demult civilizație, pentru locuri încărcate cultural sau energetic sau pentru posibile stări de catharsis“.

 

Alin Ușieru consideră că, printr-un astfel de proiect, România poate intra în “loja selectă” a destinațiilor turistice importante din Europa. Ingredientele necesare le avem deja: natură spectaculoasă, un patrimoniu rural nemaiîntâlnit, o țară sigură.

Reper24 va încerca să vă țină la curent în timp real despre ceea ce se va petrece astăzi în localitatea montană Brebu Nou din Caraș-Severin, parte a unui traseu ce sperăm să atragă anual mii de turiști în România.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei