-1 C
Reșița
duminică, 19 ianuarie 25

Premieră la SJU Reșița! 10 medici și un asistent, pregătiți în medicina tactică militară!

Timp de două zile, la Spitalul Județean de Urgență din Reșița a avut loc, în premieră, un curs internațional „Stop the Bleed” susținut de Capsarius Akademie Germania, acreditată de ACS (American College of Surgeon) Committee on Trauma, prin Carsten Dombrowski, un colos în medicina tactică militară, după cum a precizat managerul interimar al unității spitalicești reșițene, medicul Cosmin Librimir.

Zece medici și un asistent medical de la Spitalul Județean de Urgență Reșița au fost pregătiți în cadrul acestui curs, și anume: dr.Cosmin Librimir – medic primar at. medicină de urgență, dr. Cosmin Ion Tortolea – medic specialist medicină de urgență, dr. Andrei Tăucean – medic specialist medicină de urgență, dr. Ilie Artinescu – medic primar chirurgie generală, Radu Cotrău – medic specialist gastroenterolog, dr. Valerică Lineschi- medic primar urologie, dr. Emanuel Trika – medic specialist radiologie și imagistică medical, dr. Mircea Nicolae Achim – medic primar obstetrică – ginecologie, dr. Iosif Cosmin Trebuian – medic primar A.T.I., dr. Robert Adrian Vlăduțu – medic primar ortopedie – traumatologie, Alin Dragomir – asistent medical principal generalist.

Un efort deosebit a fost făcut de Mederle Adrian, reprezentantul Capsarius Akademie România, care este inițiatorul acestui proiect minunat! Capsarius Akademie România, reprezentată prin Carsten Dombrowski, a fost pentru prima dată în România!

Deoarece am lăsat o impresie foarte bună, SJU Reșița va colabora cu Capsarius Akademie Germania pe o perioadă de minim 10 ani.

Este o onoare pentru noi! În acest moment nu știu de de vreo colaborare a vreunui spital cu medicina tactică. Sper din tot sufletul să fim primii din țară.

Pe scurt, vă explic care este diferența între medicina tactică si cea tradițională: la medicina tactică le place garoul, la cea civilă nu.

Pe lung, de când ființele umane se luptă în războaie, medicina tactică a fost aplicată celor răniți în luptă. Regii timpurii aveau medici personali care îi îngrijeau în cazul în care erau răniți în luptă, în timp ce spartanii foloseau persoane din clasele inferioare, elinii, pentru a le îngriji rănile, astfel încât să poată continua lupta.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și al războiului din Vietnam, necesitatea unui standard mai ridicat de medicină pe câmpul de luptă a devenit din ce în ce mai evidentă, deoarece până la 20% dintre soldații răniți în luptă mureau din cauza rănilor. S-a constatat că majoritatea deceselor surveneau din cauza exsangvinării (sângerare până la moarte) sau a compromiterii respirației, legată de obicei de colapsul pulmonar sau obstrucția căilor respiratorii. Exsangvinarea în luptă a fost atenuată prin instruirea pe scară largă a personalului militar cu privire la utilizarea garoului.

Pentru mine personal, este un vis împlinit! Am luptat, am crezut, am sperat, am reușit!”, a precizat managerul interimar al SJU Reșița, medicul Cosmin Librimir.

Cursul a fost sponsorizat de Trans Gaz și Asociația pentru Prevenția și Lupta împotriva Cancerului Amazonia, alături de alți doi oameni de bine care au dorit să rămână anonimi.

Lorena POENARU

 

1 COMENTARIU

  1. Pe scurt, vă explic care este diferența între medicina tactică si cea tradițională: la medicina tactică le place garoul, la cea civilă nu.

    Garoul poate fi aplicat (tactic) și pe gâturile politicienilor răniți la cap?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei