Administrația locală reșițeană a aprobat spre finalul anului trecut o achiziție mai puțin obișnuită: un adăpost antiaerian în care pot intra aproximativ 1.600 de persoane. Obiectul principal al tranzacției nu a fost adăpostul, ci cele 2 vile al UCMR-ului, Vila Veche și Vila Roșie, cele două clădiri venind însă la pachet cu peste cinci hectare de teren și cu respectivul buncăr.
Primarul Ioan Popa le-a propus consilierilor locali reșițeni deja cu aproximativ doi ani în urmă, exercitarea dreptului de preempțiune în vederea achiziționării celor două vile. Procedura de cumpărare nu a fost realizată, însă, în timp util, UCM Reșița s-a transformat în UCMH, s-au schimbat și consilierii locali (o parte din ei, cel puțin) în urma alegerilor de anul trecut, așa că practic s-a luat totul de la capăt. Iar spre finalul anului trecut, aleșii urbei au aprobat cumpărarea obiectivului format dintr-un teren în suprafață totală de 55.467 mp și construcțiile edificate pe acesta, la prețul de 369.915 euro, plătiți în 10 tranșe.
„Este vorba de două vile, Vila Veche construită în perioada anilor 1880-1890, și Vila Roșie, realizată în anii 1920, dacă nu mă înșel, de reputatul arhitect Duiliu Marcu. Este unul dintre arhitecții care se studiază în universitățile de profil din România, a făcut sediul Guvernului, de exemplu, și multe alte clădiri din București
Sunt două elemente de patrimoniu esențiale și importante ale orașului, printre puținele de altfel, din Reșița, care nu are foarte multe active de patrimoniu clasa A sau B. Am considerat că este o obligație a noastră, a orașului, să le luăm în patrimoniu pentru că altfel ele pot ajunge pe mâna oricui.
Noi luăm undeva la 5 hectare de teren acolo. Preluăm și parcul dintre ele, dar, atenție, luăm și un tronson de teren care merge prin spatele birourilor și sub care avem inclusiv un adăpost antiaerian, pe care vrem să îl transformăm într-un element de vizitare pentru turiști. Putea să adăpostească 1.600 de persoane.
E foarte interesant. Are inclusiv un sistem de biciclete, pedalezi ca să îți aduci oxigen din exterior, dacă nu ai curent electric, este o rețea întreagă subterană acolo.
Cred că cel mai important lucru ar fi să reușim să construim un areal de vizită turistică, care să cuprindă tunelul, Vila Roșie, Vila Veche, evident să le mobilăm cu lucruri care sunt interesante de vizualizat pentru turiști”, a explicat primarul Ioan Popa.
Tot în zona se află și muzeul UCMR-ului, care speră edilul reșițean să fie și el scos la vânzare și achiziționat de administrația reșițeană.
Următorul pas după achiziționarea obiectivelor este găsirea de fonduri pentru reabilitarea acestora, clădirile fiind practic lăsate în paragină de ani de zile.
„Există niște fonduri pe ADR Vest pentru monumente istorice, dar sumele sunt derizorii. Adică la nivelul Regiunii Vest sunt undeva la 16 milioane de euro. Dacă împărțim suma echilibrat pe cele patru județe, Caraș-Severin ar primi 4 milioane de euro. Reabilitarea unei vile de genul acesta costă undeva între 2-3 milioane, dar trebuie să ținem cont de faptul că în Caraș-Severin nu suntem numai noi, este și Herculane, de exemplu, care din punctul meu de vedere are cele mai multe obiecte de patrimoniu. Dar, chiar dacă nu reușim să atragem fonduri pe ADR, mai sunt și alte axe de finanțare, cum ar fi fondurile norvegiene, cu care am făcut Școala Pittner.
Consider că este o obligație morală să luăm aceste două vile și să le aducem în patrimoniul public, să nu ne trezim că dispar”, a mai adăugat primarul Ioan Popa.
În Vila Veche, monument de arhitectură, construită în perioada 1893-1894, a locuit în ultima perioadă a vieții sale Corneliu Diaconovici, marele enciclopedist al culturii românești, autorul primei enciclopedii românești. Carol al II-lea, aflat în vizită în Banatul de Munte, a locuit și el la Vila Veche.
Vila Roșie a fost proiectată de către renumitul arhitect Duiliu Marcu în anul 1928, ca locuință pentru directorul superior al UDR. A fost cunoscută în epocă drept vila direcțiunii UDR. Duiliu Marcu a mai proiectat în aceeași perioadă și primele clădiri ale Politehnicii din Timișoara (după 1920) și cinematograful Capitol, ambele finisate tot cu cărămidă roșie.
Karina TINCUL
Bravo ! Bravo. Abia aștept sa vad aceste vile plus buncărul.
Frumos, 6,67 euro m² plus clădiri de patrimoniu.
Felicitări
Până la felicitări e un drum extrem de lung, presărat cu câteva întrebări de început, care mai apoi se vor înmulți. Întrebările de început:
Din cei 55.500 mp câți sunt râpă și câți sunt utilizabili. Care e valoarea per mp a construcțiilor. De ce nu s-a făcut un studiu înainte de achiziție ca să știm exact cat costa renovarea. Ce destinație exacta va avea acest nou proiect vizionar. Ce garanții avem că nu va fi un alt fiasco, la fel ca toate realizările acestui semeț-măreț marțafoi. Câte termene de finalizare va avea și acest proiect generator de șpagă. De ce nu exista un calcul cost-beneficiu sa vedem rentabilitatea investitiilor. Deocamdată gândirea până în punctul acesta este cu aportul anusului. Deci felicitările exprimate doar îți dau in vileag pozitia de slugă aplaudacă.
Funicularul? Renavigabilizarea Bârzavei?
Cât pe ce să-l felicit pe Taietelul pentru inițiativă dar au apărut în prim plan cele 2 vile deci aceeași meteahna de afacerist focusat pe interesul propriu sub masca binefacerii populației. Dacă vine războiul ne refugiem cu toții în hotelurile lui Popa de pe Semenic.
Primăria Reșița achiziționează un adăpost antiaerian! Ce vrea să facă cu acesta?
–
Sticlee goalee cumpereem!
(pe banii contribuabililor, normal)
Pe banii cui sau facut achizitiile si daca ne poate spune tovarasul primar unde sunt vechile dale din centru pe care le-a inlocuit.Daca nu sigur va spune in fata instantei
Da, și eu as vrea să știu, nu doar dalele din centru, dar și vechiul cablu de la tramvai, toate soclurile de fontă de la stâlpi, șina veche, dalele tramvaiului vechi. As vrea să știu și de ce nu s-au scos la licitație toate autobuzele . As mai vrea să știu de ce nu exista un procuror care să pună toate aceste întrebări și multe altele. As vrea să știu când se va sesiza DNA să-l ancheteze pe acest bișnițar pus pe căpătuială. Și aș mai vrea să știu și de ce toată șleahta aia de consilieri inutili ii aprobă toată mizeria asta.
Pentru că există o corupție enormă la nivel local și în toată țara, nimeni nu întreabă, pune mâna fură, ia banii și dus este.Foarte simplu, ce a fost ales la alegerile locale și nu numai, acesta este rezultatul, noua normalitate prăduitor cu ștaif. Popor de adormiți.
Mai prajim mniste milioane europene pe o alta lucrare de o calitate indoielnica.
Maxim 4 milioane, putini bani pentru apetitul Popii, dar asta se intampla cat de halesti ca leul la toate parandaraturile din zare si nu finalizezi lucrurile incepute.
Se incalzeste Calin. Hodie mihi, cras tibi!