Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, și-a exprimat, încă o dată, îngrijorarea cu privire la costurile neeligibile pe care le presupun majoritatea proiectelor derulare de administrația reșițeană pe fonduri europene. Aproximativ 10 milioane de lei a trebuit să scoată din buzunar Primăria Reșița doar pentru o serie de lucrări ce au avut loc la unitățile de învățământ de pe raza orașului și care nu au fost acoperite de finanțările europene. Cheltuieli mari au fost și la proiectele de eficiență energetică la blocurile de locuințe.
„Sunt un pic preocupat de costurile de la școli, avem costuri foarte mari neeligibile. Majoritatea acestor școli au fost realizate pe proiecte de eficiență energetică, proiecte care au avut în vedere anvelopare, schimbare acoperișuri, geamuri, zona de termie, iluminat, amenajări interioare, dar nu au fost prinse, de exemplu, gardul împrejmuitor, terenurile de joacă, cum a fost cazul la Traian Lalescu. De altfel, acolo ne-am întâlnit prima dată cu acest fenomen, astfel încât avem sume destul de consistente.
Am făcut o evaluare pe ceea ce avem neeligibil și trebuie să aducem contribuția noastră. Câteva cifre, pe partea de școli: la Gimnazială 7 – 4.900.000 de lei, adică un milion de euro trebuie să aducem noi, Primăria, la Gimnazială 8 – 1.980.000 de lei, Gimnazială 9 – 2.000.000 de lei, Mihai Peia – 270.000, grădinița Palatul Fermecat – 1.500.000 de lei”.
Cheltuieli mari are administrația reșițeană și la proiectele de eficiență energetică pe clădiri rezidențiale, derulate pe ciclul financiar existent – 2014-2020. Spre deosebire de viitorul ciclu financiar, proiectele finanțate anterior presupun cheltuieli substanțiale pentru Primărie, dar și pentru cetățeni.
„De exemplu, doar pe blocul 27 din Govândari, pe eficiență energetică, cheltuielile se ridică undeva la 3.700.000 de lei. Pe ciclul financiar 2014-2020, pe care lucrăm acum, împărțeala era cam așa: 60% fonduri europene, 20% fonduri alocate de Primărie și 20% coparticiparea cetățenilor, pe care noi, printr-un protocol, le acoperim suma și ei ne plătesc banii aceștia într-o perioadă de timp de cinci ani, ca efortul să nu fie foarte mare. Sumele se adună și sunt tot mai multe.
Împreună cu colegii de la Proiecte, cu Grațian Dobre, luăm în calcul o periere și o verificare a proiectelor din ciclul financiar următor, PNRR POR 2021-2027, ca să nu încărcăm Primăria cu costuri foarte mari. O să frânăm un pic pe accesabilitatea de fonduri europene, chiar dacă ele ne sunt la îndemână, pentru că nu vrem să intrăm în derapaj”, a mai precizat primarul Ioan Popa.
Karina TINCUL
Nu le mai face, că nu sunt importante. Sau așteaptă sa strângi suficienți bani de la bătrânii și bolnavii amendați care nu pot merge pana la trecere de pietoni următoare. Stângi bani din amenzi și le faci. Sau investești la valiug, lasă orașul că și așa nu te pricepi
Pai mărește taxele și impozitele cu 500 % și o sa ai bani de toate! De trenul cu hidrogen, de telecabină spre Semenic, de tiroliene, de hidrocentrale de Barzava, de subtraversarea CFR Ezeris, de festivaluri și pontoane,etc.
„… nu au fost prinse, de exemplu, gardul împrejmuitor, terenurile de joacă … împărțeala era cam așa: 60% fonduri europene, 20% fonduri alocate de Primărie și 20% coparticiparea cetățenilor … să frânăm un pic … ”
–
Adică 40% din buzunarul cetățenilor (flămânzi) pentru afaceri cu gardul, spre joacă (Taie) țelul.
Chestiune de ”anvelopare” a fundurilor.
Lipsesc acele panouri: ”Aici sunt banii dumneavoastră” (precum și ai copiilor copiilor voștri, plus dobânzi aferente).
Cum ziceam ……. au ”idei” și ”bunăvoință”.
fondurilor*
Nicio scuză! Tu ești un FUND al Reșiței! ProFUNDă gândire!
@DuaLipa: simplă eroare materială (o literă), cu drept de îndreptare la cerere sau din o(ri)ficiu.
Este legal.
Se adună nori negri dar și multe semne de întrebare cu privire la activitatea heirupistică a Tăițelului. Scârțâie căruța amarnic, boierule!Toamna se numără bobocii!🧐🧐
Cârdășia interinstituțională si politică va ajunge la momentul in care va spune pas.
Fiecare v-a striga: noi?!!! nuuuu, ceilalți sunt de vină!
Ceva istoric distilat din 1904 dar protejat de o cladire din anii 80 ai epocii de aur!
Nu-i problemă, Tanzania/Zanzibarul nu au tratate de extrădare cu România.
Va meritati soarta ( apropos de comentariile unora ). Chiar aveti un primar performant. Ati uitat cum arata un tramvai la interior.Dar…
Băi cititorilor in diagonala printre randuri, omul baga bani in scoli si in eficientizare energetica in blocuri, tot pentru voi!
Aceste lucrari nu au putut fi acoperite din fonduri europene.
Lasati vrajeala cu trecerile de pietoni si cu tramvaiul, ca faceti gargara electorala pesedisto-haurista-sosocista.
Aveti nevoie de scoli, ca uite cum ganditi… Primarul cauta bani sa va educe si voi tot cu bâta prin neolitic vreti sa bârbâiti.
Voi vreti un mic s-o bere si 50 ron din 4 in 4 ani.
Felicitari doamnei jurnalist ca foloseste corect cuvantul „preocupat”. Cam rar in presa scrisa sa se mai faca diferenta intre „se ocupa” si „se preocupa”.
Arata tot mai bine orasul Resita! Bravo primarului!
Nici un cuvințel despre „efortul financiar” ptr domeniul de la Văliug. Cam câte „meleoane”?
Proiectul reabilitării școlilor a fost unul din lucrurile bune făcute de primar. Din păcate pălește serios în fata reabilitării tramvaiului, un fiasco de proporții colosale care ne va bântui pe o perioada mult mai îndelungată din multe puncte de vedere: scurgeri subdimensionate, obsesia de îngustare a caii de rulare în tot orașul în condițiile în care traficul auto va creste, obsesia de a crea scuaruri care fac legătură între nimic și nimic, eliminarea trecerilor pe sensul opus auto, eliminarea trecerilor de pietoni, piste de biciclete care încep de nicăieri și se termina brusc, piste de bicicleta care înghit tot trotuarul etc.
La un moment dat (pe la sfârșitul anului trecut sau începutul acestui an), prefectul județului atrăgea atenția că lucrurile nu se arată roz cu investițiile in curs de derulare prin județ, sau poate că Reșița este din județul Timiș?!!
DACA AȚI FURA MAI PUȚIN AR FII.
Tichia de mărgăritar, cât costă tichia de mărgăritar? 😎