fbpx
6.7 C
Reșița
marți, 21 martie 23

Programul devenit brand educațional în Caraș-Severin a dat startul înscrierilor pentru comunități!

În 14 februarie s-a dat startul înscrierii în cele mai așteptate taberele educaționale pe care Eparhia Caransebeșului le propune și în acest an în cadrul programului Împreună pentru copiii noștri, aflat la cea de-a patra ediție.

Este vorba de „Tabăra din Inima Satului”– program care se adresează comunităților rurale și de „Tabăra din Inima Familiei” – adresat comunităților urbane din județ.

Ce avantaje au comunitățile care se înscriu în program?

Acest gen de proiect se implementează în comunitate sub forma unor evenimente desfășurate pe 5 zile, în satul sau orașul respectiv, în care sunt angrenați atât copiii, cât și părinții, dar și biserica, școala, autoritățile locale și propune derularea unor activități educaționale, cultural-artistice, catehetice și de divertisment, destinate atât copiilor, cât și părinților.

spot_img

Pe termen mai lung, organizatorii își doresc ca în comunitățile în care au loc astfel de tabere să se înființeze și să se dezvolte mai apoi nuclee de tineri. Și sunt exemple de comunități unde efectele taberelor se văd și pe termen lung prin înființarea de centre de tineret.

Vrem ca taberele să aibă o finalitate concretă, iar copiii și tinerii care au beneficiat de ele să poată mai departe, la rândul lor, să ofere și altora ceea ce au învățat. Efectele taberelor se văd și în ziua de astăzi prin înființarea așa numitor centre de tineret care continuă și dezvoltă toate activitățile de care au beneficiat în tabere.

Cu o investiție minimă se poate crea o strategie de lucru cu tinerii, în fiecare comunitate, pentru că noi am învățat să privim strategic și să vedem dincolo de evenimentul în sine, care e frumos, dar nu ne dorim să se limiteze totul la acele tabere, ci vrem să mergem și pe mai departe să angrenăm întreaga comunitate, și profesorii și părinții și, bineînțeles, copiii. Este și o formă de conștientizare a faptului că împreună, într-o comunitate, părinții, școala, biserica, autoritățile locale, pot să facă lucruri împreună, de durată și de mare impact, pentru proprii copii”, a declarat pr. Mihai Ciucur, coordonatorul programului.

Exemple de comunități în care taberele s-au concretizat ulterior în înființarea de centre de tineret sunt cele din  Moniom, Măureni, Marga și Oravița.

Înscrierea este liberă și este deschisă tuturor comunităților de sate și orașe din Caraș-Severin. Ea poate fi realizată, până în 29 februarie, pe un formular online care se poate accesa folosind următoarele linkuri: https://form.jotform.com/220442188177053 – pentru comunitățile rurale (taberele TDIS) și https://form.jotform.com/220443267188054 -pentru comunitățile urbane (taberele TDIF).

Ce reprezintă de fapt cele două tabere din programul educațional al Episcopiei Caransebeșului?

„Tabăra din Inima Satului” (TDIS) este un proiect care a avut rezultate remarcabile în anii anteriori, când au fost organizate mai multe tabere în mai multe comunități rurale și urbane din județul Caraș-Severin. Printre activitățile propuse în cadrul acestor tabere (cu durata fixă de 5 zile) amintim: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, jocuri și concursuri educative, seri tematice, excursii și program de formare duhovnicească. Și în acest an, în cadrul taberelor, vor fi incluse și ateliere pentru părinți, precum și activități care vizează familia în ansamblul ei

„Tabăra din Inima Familiei” (TDIF) se adresează parohiilor din mediul urban și este gândit, în linii mari, într-un mod asemănător cu programul TDIS, urmând a se desfășura sub forma unor școli de vară de 5 zile la care vor participa atât copiii, cât și părinții acestora. Și în cadrul acestor școli de vară, accentul va fi pus atât pe latura educațională – atelierele de dezvoltare personală și educație pentru viață, cât și pe cea de divertisment – jocuri, concursuri și excursii. De asemenea, se vor desfășura activități destinate părinților și familiei, în general, precum și cu caracter duhovnicesc.

Taberele și celelalte activități din cadul proiectului  se vor derula cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. După finalizarea înscrierii comunităților locale, va urma o sesiune de înscriere a voluntarilor care doresc să activeze în cadrul proiectului, înscrierile urmând a se desfășura în perioada 28 februarie – 14 martie 2022.

Informații suplimentare referitoare la condițiile de înscriere în proiect, precum și alte detalii organizatorice, se pot obține la numărul de telefon: 0734.77.34.77 – Pr. Mihai Ciucur – coordonatorul programului „Împreună pentru copiii noștri”.

Lorena POENARU

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei