5.7 C
Reșița
joi, 09 decembrie 21

Proiect transfrontalier Reșița-Vârșeț, derulat cu succes: „îmbătrânire sănătoasă și demență – O viață mai bună”

 

Proiectul transfrontalier cu finanțare europeană „ÎMBĂTRĂNIRE SĂNĂTOASĂ ȘI DEMENȚĂ – O viață mai bună” derulat de Spitalul Județean de Urgență din Reșița în parteneriat cu Spitalul de Boli Psihice „Dr. Slavoljub Bakalovic“ din Vârșeț, Republica Serbia, a ajuns la final. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 1 milion 750 de mii de euro, din care Spitalului Județean de Urgență Reșița i-au revenit peste 470 de mii de euro.

În cadrul conferinței de presă, care a marcat momentul bilanțului, au dialogat online, prin intermediul aplicației zoom, atât specialiștii Spitalului Județean de Urgență din Reșița, ing. Silviu Tinca – Șef Serviciu Statistică SJUR și medicul Violeta Moroșoi, șeful secției Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, cât și reprezentanții unității sanitare din Serbia, în traducerea asigurată de omul de cultură de etnie sârbă, Liubița Raichici.

spot_img

Consider proiectul cu adevărat un succes. Beneficiarii acestui proiect sunt pacienții neuropsihici care sunt internați în cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, scopul fiind ameliorarea calității vieții bolnavilor cu demență. Cu ajutorul acestei aparaturi și a acestor echipamente medicale, pacienții pot beneficia de o calitate superioară în ceea ce privește investigațiile, precizarea diagnosticului, tratamentul, precum și posibilitățile de recuperare pentru pacienții cu afecțiuni cerebro-vasculare și cu accidente vasculare cerebrale”, a afirmat medicul Violeta Moroșoi, șeful secției Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Prin acest proiect, Spitalul Județean de Urgență Reșița a achiziționat aparatură medicală și echipamente moderne, în valoare de 376.200 de euro, pentru Secția Neurologie și Compartimentul de Recuperare Neuromotorie. Este vorba, printre altele, despre electroencefalograf portabil, stimulator magnetic transcranian, electrostimulator muscular, dar și echipamente IT, în vederea asigurării unor servicii medicale de calitate, a unui tratament eficient în scopul vindecării bolii și asigurarea unei calități sporite a vieții.

Proiectul este unul extrem de important ținâd cont de  faptul că Demenţa a devenit o problemă majoră de  sănătate publică la nivel global, în multe ţări tratarea şi îngrijirea bolnavilor cu demenţă se consideră a fi o prioritate naţională, investindu-se în cercetare, educaţie sanitară, asistenţă şi servicii sociale. Costul social al demenţei este foarte mare, fiind suportat atât  de către familie cât şi de către societate. S-a constatat că cca 3% din populaţia cu vârstă  cuprinsă între 65-74 ani, 19% din grupa de vârstă 75-84 ani şi aproape 50% din cei  peste 85 ani, prezintă demenţă.

Pentru familiile bolnavilor cu demență îngrijirea acestora poate fi extrem de dificilă. Din acest motiv în cadrul acestui proiect pe lângă aciziționarea de aparatură medicală   au fost organizate mese rotunde destinate specialiștilor în domeniu, seminarii de informare în comunități izolate din Caraș Severin, s-a tipărit o carte de specialitate:”Factori de risc modificabili și prevenirea demenței”, s-a realizat un  soft X Demența și   un studiu statistic privind incidenţa Demenţei şi a Factorilor de risc modificabili ai acesteia, la pacienţii internaţi în cadrul SJUR”.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei