fbpx
33.7 C
Reșița
vineri, 19 iulie 24

Proiecte noi, pentru siguranța cetățenilor

Mai multe proiecte care au drept scop apărarea populației împotriva inundațiilor sunt în diferite faze de lucru, în Caraș-Severin și Timiș. Administrația de Apă Banat anunță că, în două cazuri, pot începe procedurile de achiziții pentru execuția lucrărilor, cu o valoare estimativă de aproximativ 31 milioane de lei.

Este vorba despre un sistem de evacuare ape din incinta îndiguită la Remetea Pogănici, în județul Caraș-Severin, și de consolidarea și reprofilarea râului Timiș, pe sectorul Lugoj-frontieră Serbia, în județul Timiș.

La alte trei lucrări, propuse spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, au fost demarate procedurile de achiziție pentru serviciile de asistență tehnică de proiectare, pentru a se stabili soluțiile tehnice cele mai eficiente și estimarea financiară.

Cele trei proiecte sunt: îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a Nodului Hidrotehnic Coștei și a Acumulării Surduc, din județul Timiș, și asigurarea atenuării și tranzitării în siguranță a volumelor de viitură pe râul Caraș și afluenți, pe tronsonul Ticvaniu Mare-frontieră Serbia, în Caraș-Severin.

Pentru următoarele 3 proiecte care se află în faza de pregătire documentație, doar unul, respectiv traseul cicloturistic ce se va realiza pe coronamentul digului de apărare împotriva inundațiilor, pe malul stâng al râului Timiș, are contractul de finanțare semnat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Celelalte două proiecte, care vor reabilita 25 de kilometri de linii de apărare, sunt în faza de avizare documentație, urmând ca apoi să fie demarate procedurile de achiziții ale serviciilor de expertiză tehnică și de proiectare”, a declarat Lucreția Bociort, directorul ABA Banat.

Aceste proiecte sunt: traseul cicloturistic de pe digul râului Timiș, malul stâng, tronson Albina – frontieră Serbia, din județul Timiș, respectiv, în Caraș-Severin, reabilitarea liniilor de apărare ale malurilor stâng și drept de pe râul Bistra și afluenți și a celei existente pe râul Nera, malul stâng, la Socol.

Valoarea estimată a investițiilor finanțate prin PNRR, de care ar putea beneficia ABA Banat, este de circa 44 milioane de euro, cu TVA.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei