Primarul Ioan Popa nu a renunțat la ideea de a face din Reșița un municipiu independent din punct de vedere energetic. De ceva luni buni deja, edilul vorbește de realizarea unui parc fotovoltaic, recent administrația locală anunțând că a fost obținut și avizul tehnic de racordare. Tot ce lipsește acum este finanțarea, o astfel de investiție ridicându-se la câteva zeci de milioane de lei.
Consilierii locali reșițeni au aprobat săptămâna aceasta studiul de fezabilitate privind realizarea parcului fotovoltaic, proiectul urmând să fie depus spre finanțare pe fonduri europene. Este vorba de fapt, de două proiecte ce vor fi depuse spre finanțare, după cum a explicat primarul Ioan Popa: o parte ce vizează consumul propriu al administrației locale și o parte prin care se dorește vânzarea curentului ce nu este folosit de Primărie și generarea, în acest mod, de venituri suplimentare pentru oraș.
„Am aprobat studiul de fezabilitate pentru parcul fotovoltaic, parcul de care am tot făcut vorbire în ultimele luni de zile. Este gata proiectarea și vom aplica pe axa de modernizare pe care Ministerul Energiei, în speță Sebastian Burduja o va deschide în 15 noiembrie.


Este un proiect pe care l-am spart în două. Noi mergem pe varianta de municipiu pe autoconsum, în sensul că vom face un parc de 8,5 megawați, care va deservi tramvaiul, autobuzele electrice, iluminatul public în oraș și toate grădinițele, școlile și liceele, urmând ca cealaltă parte a parcului să încercăm să îl rezolvăm tot pe fonduri europene, dar pe o societate a Primăriei. Așteptăm să se deschidă și aici axa de finanțare”.
Conform declarațiilor primarului Popa, viitorul parc fotovoltaic al Reșiței ar urma să se întindă pe un areal de circa 30 de hectare (în apropierea fostei fabrici de armament IMR de pe Calea Timișoarei), să aibă o putere instalată de 20 MW și să acopere necesarul electric al municipalității pe trei componente esențiale: unități de învățământ, iluminatul public și, nu în ultimul rând, transportul public (tramvai și autobuze electrice). Pe de altă parte, pe lângă banii economisiți, parcul ar aduce și un profit de câteva milioane de lei administrației locale, prin punerea în vânzare a curentului ce nu va fi folosit de municipalitate.
Karina TINCUL
Este un proiect pe care l-am spart …
–
Cu tot cu nasul proiectantului sau fără?
Eu cred că nasul scapă întreg, dar proiectantul o să fie „spart în două” după ce o să consume specialități din Banatul de munte :)))
Zeci de milioane de lei…
1. În cât timp se va amortiza investiția? 🤔
2. Vor mai fi funcționale panourile solare?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns. 🖐️
Sunt bani europeni , adică gratis !🤨 dacă citeai articolul …
Iuliane, stimabile!
Nu toate fondurile europene sunt nerambursabile. Pentru nimic nu plătești mai mult decât pentru lucrurile gratuite…
Nepoții dumneavoastră vor plăti cu vârf și îndesat investițiile care se fac astăzi în România.
S-auzim de bine! 😎
Până acum spunea că face din banii împrumutați pe bonduri, de care se mândrește ca și cum ar lua bani, n-ar da. Nici domeniul din spatele casei din Văliug nu beneficiază de bani europeni. Tot de la proști sunt luați.
Se pune totuși întrebarea dacă firma de instalat PFV din Zanzibar are filială și în Reșița!