fbpx
16 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Reformă administrativ-teritorială sau… abureli?

Despre o reformă concretă în administrația locală se vorbește de mult, dar nu prea tare, ce-i drept. Politicienii din Parlament sunt de acord cu ea, dar nimeni nu are curajul să desființeze primării, comune, județe, dintr-un motiv foarte simplu: se pierd voturi și se vor pierde fotolii parlamentare.

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a explicat că nu va fi suficient timp, în actualul mandat, pentru o reformă administrativ-teritorială a României, dar a subliniat că această reformă este necesară. Atât de necesară încât nicio formațiune politică nu se apucă de ea.

„Nu va fi timp tocmai datorită faptului că vorbim de o reformă care trebuie să aibă legislația necesară pentru a putea fi implementată. În prezent, vedem că avem referendumuri doar pentru a te dezlipi de o entitate existentă. Nu există o deschidere din partea comunităților de a face referendumuri pentru a comasa anumite localități. Există frica ca anumite zone sau anumite localități să fie neglijate din punct de vedere al proiectelor care ar trebui implementate şi, din acest motiv, cetăţenii sunt destul de rezervaţi”, a precizat Adrian Veştea.

Întrebat cum ar trebui să arate împărțirea administrativ-teritorială, dacă ar trebui să existe 7 regiuni, acesta a explicat că și dacă ar fi mai multe regiuni tot ar fi o reformă importantă.

„Trebuie să fim realiști, a rămâne 7 regiuni în România cred că este o situație care va fi destul de greu de gestionat. Dar, dacă am înjumătăți sau am împărți la 3 numărul județelor de astăzi, totuși ar fi o reformă destul de importantă. Cred că nu ar trebui să fim atât de radicali, dar este necesar să avem o reformă administrativă”, a mai adăugat Adrian Veştea.

8 regiuni de dezvoltare; 41 de județe plus municipiul București; 263 de orașe din care 82 de municipii; 2.685 de comune însumând 13.285 de sate, ceea ce înseamnă un aparat birocratic amplu, stufos, scump și de foarte multe ori ineficient. O înjumătățire a acestora ar aduce economii foarte mari la buget; doar o înjumătățire, ca să vorbim de câți bani s-ar putea economisi la o reducere mai mare.

Din păcate, o astfel de reformă ar conduce, așa cum spuneam la o pierdere de voturi pentru cei care se apucă de ea. Așa că, mai bine stăm cuminți în banca noastră, cu sate depopulate, cu sute de comune cu o populație sub 1.000 de locuitori, cu școli fără elevi și dascăli competenți, cu proiecte fără finanțare suficientă, cu promisiuni electorale și voturi pentru aleșii neamului.

Sursă foto: Stirile ProTV

Dan AGACHE

2 COMENTARII

  1. „Trebuie să fim realiști, a rămâne 7 regiuni în România cred că este o situație care va fi destul de greu de gestionat…”, a mai adăugat Adrian Veştea.

    Mda, vestea că ADR-Vest (Agenția pentru Dezvoltare Regională), Curțile de Apel (cvasi-regionale) și Regionalele de căi ferate ar fi ”destul de greu de gestionat” de un peneleu-”realist”.

  2. Nenea Iancu din Haimanalele Prahovei ,ne-a oferit capodopere aparținând genului literar dramatic, ale caror personaje se identifica cu gașca de politicieni care ocupa spatii și funcții, bine plătite, prin organe centrale de specialitate, organe reprezentative a suveranității poporului ,unități administrativ teritoriale .Toti vor Reforme, doar în plan declarativ, dar lăsând pe mai târziu, luarea masurilor.Din 1968 ,prin publicarea în B.Of. al RSR a Legii nr.2 ,aveam aceeași organizare administrativ teritoriala.Intrebati de organizarea Romaniei. pe Regiuni de Dezvoltare. politicienii ,decidenți se declara de acord ,,și primesc schimbări,, doar pe aici pe colo prin părțile esențiale, dar de rest ,,sa nu se schimbe nimic,,Găștile politice indiferent de doctrina și ideologie , sunt interesate ,cu prioritate, de conexiunea la banul public ,pe care îl risipesc doar pentru binele cetățenilor, manipulați, dezinformați, dar redescoperiți repetitiv din 4 în 4 ani .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei