fbpx
32.7 C
Reșița
vineri, 19 iulie 24

„Reșița Inspiraţională”! Întâlnire cu doi foști miniștri ai Educației, la Centrul Universitar UBB!

La Reșița se va desfășura luna aceasta conferința „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine”, susținută de reputatul psiholog, profesor universitar și fost ministru al Educației, Mircea Miclea.

Conferința mea pornește de la două premise: că viitorul va fi tot mai volatil și incert și că inteligența artificială va reconfigura învățarea. Oare ne așteaptă un nou ev mediu, în care vom fi vasali soluțiilor oferite de sistemele de inteligență artificială și vom fi tot mai ignoranți, sau un nou iluminism, în care utilizarea IA va potența exponențial rațiunea și cunoașterea umană? Vom fi paralizați de crize sau proactivi, pentru exploatarea lor? Conferința argumentează ce ar trebui să facem și ce ar trebui să învățăm, pentru mai buna noastră educație. Educația este premisa libertății”, precizează Mircea Miclea.

Profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Mircea Miclea a fost cel mai tânăr șef de catedră din istoria Universității, cancelar al UBB, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească. Ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, a fost timp de 5 ani președintele comisiei prezidențiale care a realizat „Raportul pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniile educației și cercetării”, diagnoză care a stat la baza „Pactului național pe educație” semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza Legii educației nr. 1/2011 în vigoare în prezent, dar modificată masiv de guvernările care s-au succedat în ultimii 10 ani. Doctor în psihologie și cu un masterat în administrarea afacerilor, Mircea Miclea este fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare Cognitrom, care dezvoltă produse la intersecția dintre psihologie si tehnologie.

Moderatorul întâlnirii va fi Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în 2009-2012.

Conferința face parte din seria de evenimente culturale derulate sub egida „Reșița Inspiraţională”. Aceasta va avea loc vineri, 26 mai, de la ora 18:00, în aula Eftimie Murgu a Centrului Universitar UBB din Reșița. Intrarea la toate evenimentele proiectului „Reșița Inspirațională” este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

  1. La Reșița se va desfășura luna aceasta conferința „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de ….”

    Apoi o (re)gândim în ”module”, pe stilul dacul sau răzgândacul (școlar).
    Cu pauze (opriri) lungi și dese care sunt cheia marilor succese.
    Cogito ergo …
    Restul este asigurat de caracterul ”stihinic” al economiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei