5.7 C
Reșița
joi, 09 decembrie 21

Restaurarea celei mai vechi biserici de lemn din Caraș-Severin, la un pas de finalizare

Lucrările de restaurare a bisericii de lemn din Ersig se apropie de finalizare. Aproape 4 milioane de lei au fost investiți în proiectul derulat pe fonduri europene de Parohia Ortodoxă Ersig în parteneriat cu Primăria Vermeș. Recepția lucrărilor va avea loc la finalul acestei luni sau la începutul lunii noiembrie, precizează Ion Iacob Damian, primarul comunei Vermeș.

Este o biserică monument istoric, o lucrare foarte frumoasă. Am prins finanțare pe fonduri europene pentru ea fiindcă este un monument categoria A. Pentru mine este o biserică unicat. Am vizitat multe biserici și mănăstiri, dar pentru mine niciuna nu se compară cu cea de la noi, din Ersig.

Pot să spun că ne-a binecuvântat Dumnezeu și am prins și o firmă foarte bună pentru lucrarea de restaurare. Este o firmă din Maramureș, cu care nu am avut nicio problemă. S-a refăcut și pictura pe lemn din interiorul bisericii, deja s-a luat schela.

spot_img

Ne pregătim acum să amenajăm puțin și în exterior, avem acolo o fântână care trebuie și ea pusă la punct și care nu a fost cuprinsă în proiect, dar nu putem să o lăsăm așa”, a precizat pentru Reper 24, primarul Ion Iacob Damian.

Edilul a mai precizat că este mândru de faptul că Primăria Vermen, în ciuda bugerului mic de care dispune, a putut să pună umărul și să asigure cofinanțarea de 2% necesară pentru derularea proiectului de restaurare a celei mai vechi biserici de lemn din Caraș-Severin.

Biserica din Ersig a fost ridicată în anul 1713 pe ruinele unei biserici mai vechi, construită din pământ în secolul al XV-lea. De-a lungul timpului biserica a suferit diferite intervenții de reparare, restaurare și întreținere, care nu i-au modificat însă prea mult aspectul, forma sa actuală fiind apropiată de cea inițială.

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei