fbpx
11.3 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

„România educată“, în viziunea deputatului PSD Marius Damian

Deputatul social-democrat de Caraș-Severin, Romulus Marius Damian a vorbit în plenul Camerei inferioare a Parlamentului României despre viziunea PSD în cazul educației tinerilor din România:

„O Românie educată nu constă doar în absolvirea și promovarea anumitor examene, fie că ne referim la absolvirea studiilor superioare, fie că ne referim la cele gimnaziale sau liceale. O Românie educată constă în răspunsul la nevoi care vin atât din rândul elevilor, studenților și a cadrelor didactice, răspunsuri concrete care ar aduce îmbunătățiri întregului sistem și l-ar putea reforma. Există o diferență între promovare și dezvoltare, între a transmite informații și a forma abilități, între a absolvi ciclurile de învățământ și a deprinde capacitățile necesare unei dezvoltări continue pe durata întregii vieți.

PSD a pledat întotdeuna pentru dezbaterea publică a Legilor Educației, pentru a ajunge să se vadă cu adevarat necesitățile celor care își doresc dezvoltarea și mă bucur că actualul ministru al Educației a decis în cele de urmă publicarea pe site-ul Ministerului a celor două proiected e legi „România Educată” (Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior), în varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023.

Dezvoltarea educației într-un stat se poate face consultându-ne cu toți cei care fac parte din acest sistem, cu decidenții, dar și cu elevii, studenții, părinții, specialiștii pe educație din organizații locale, județene, naționale.

Orice propunere poate fi un plus în educația României și poate aduce un beneficiu atât sistemului de învățământ, cât și țării în cele din urmă. Ne dorim să adunăm cât mai multe păreri, care să fie aduse spre dezbatere. După cele 10 zile de dezbatere publică și după ce vor fi adoptate de Guvern, noi, membrii comisiilor de învățământ ale Parlamentului, așteptăm cu interes dezbaterea lor și în comisii, cât și în plenul Parlamentului.

PSD va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii:

– Acces egal şi neîngrădit la educaţie pentru toţi copiii;

– Combaterea abandonului şcolar;

– Dezvoltarea învăţământului dual, bazat pe însuşirea unor aptitudini practice şi cunoştinţe profesionale, care să permită absolvenţilor un acces cât mai bun pe piaţa forţei de muncă;

– Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinţilor care muncesc, dar și alte preocupări ce vor reieși din propunerile și consultările cu toate părțile interesate.

Legile educației au o importanță națională și un efect pe termen lung extrem de important. După ani de discuții despre România educată și după o pandemie care a degradat și mai mult învățământul românesc, trebuie să luăm măsurile necesare și corecte cât mai rapid! Doar împreună putem construi pas cu pas un viitor frumos în educația tinerilor, care să aibă acces nemărginit la o educație de calitate și în cele din urmă să fie mândri că studiază în România“, a mai afirmat deputatul PSD de Caraș-Severin, Romulus Marius Damian.

Dan AGACHE

 

4 COMENTARII

 1. Hai să fim serioși! Ce sistem, ce reformă, atâta timp cât nu se știe care-s domeniile economice care se vor dezvolta în țară și, în consecință, care vor fi profesiile și abilitățile cerute!
  Între timp, tinerii capabili și ambițioși se gândesc doar să lucreze „afară”, într-un domeniu care se caută acolo (indiferent de nivelul studiilor și profesie). Cei capabili, dar mai puțin ambițioși, rămân să lucreze în țară, la privat. Cei ce au memorie bună, se pregătesc pentru domeniul juridic. Cei cu abilitățile potrivite se fac polițiști sau militari. Cei cu neamuri și prieteni în politică, se fac politicieni sau bugetari. Din păcate, cei din ultima categorie sunt cei ce nu fac față nicăieri în altă parte, se-nmulțesc pe zi ce trece și au cele mai mari salarii în raport cu „prestația”!

 2. Să ne zică deputatul damuian dacă România Educată e cea în care parlamentarilor nu le pasă de cetățenii de rând, dar își măresc taxele forfetare la 7000 ron pe lună.

  Mai și pozează la ziar în tot felul de salvatori ai țării … și ăsta, și mocioarcă, și rujanu, și marșaliciu.

 3. După ani de discuții despre România educată și după o pandemie care a degradat și mai mult învățământul românesc …

  Însă ”plandemia” a up-gradat accesul la internet (face-buci, etc.), buzunarele vânzătorilor de IT, precum și comisioanele administrative.
  Motiv pentru care tăițelu’, prevăzător, l-a agresat și fizic pe un distribuitor de internet (prezumat PSD), în favoarea clientelei proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei