fbpx
-1.3 C
Reșița
joi, 26 ianuarie 23

Romeo Dunca, elicopterul și berbecul salvat în Munții Retezat!

Anul trecut prin vară, un cioban și-a cumpărat un berbec pe care a plătit nici mai mult și nici mai puțin decât 2.000 euro. De rasă, autorizat, valoros, fercheș animal. Ciobanul, un târnovan, mare oier din tată-n fiu, l-a dus cu turma la munte, pe Retezat. Numai că, nu a ajuns bine cu oile sale pe munte și berbecul și-a rupt un picior. S-au adunat ciobanii în jurul lui, s-au uitat la picior și și-au dat repede seama, la experiența lor, că nicio atelă ori altă metodă nu va reuși să vindece piciorul bietului animal. Primul gând, cu părere de rău, a fost spre o tocăniță la ceaun.

Disperarea ciobanului care dăduse o avere pe berbec era uriașă. Ce-i de făcut? Un doctor bun, într-o clinică veterinară, dotată cu echipamente specifice, l-ar putea salva, se gândi oierul nostru. Dar cum ajungem acolo, și încă foarte rapid pentru că la stână nu se poate urca și coborî decât pe jos, cu sarsanalele pe măgari? Niciun utilaj sau atelaj nu a ajuns vreodată acolo sus, în creierii munților.

Dintr-o data, unul dintre ciobani îl întreabă pe ciobanul păgubaș: taico, mata știi al cui e elicopterul ăla care se vede din când în când în zare către Muntele Mic?

spot_img

Și, ca să nu ne pierdem cu vorba, după câteva telefoane la cunoștințe și prieteni, baciul târnovan a aflat nu doar al cui este elicopterul, ci și numărul de telefon al proprietarului.

-Alo, domnu’ Dunca, dumneavoastră sunteți?

-Da, eu, în persoană.

-Vă rog să mă iertați, dar am un mare necaz. Eu sunt în Retezat cu turma de oi și berbecu ăl mai bun și-o rupt piciorul și soluție să-l cobor jos, la poalele muntelui, nu am.

– Gata, am înțeles despre ce-i vorba. Pregătiți-vă! În jumătate de oră sunt acolo. Și îl ducem la Timișoara, la facultatea de medicină veterinară, la cei mai mari și tari specialiști în domeniu. Bine? Pregătiți-vă!”

Elicopterul pilotat de Romeo Dunca în persoană a ajuns la timp, a ridicat berbecul de la sol cu echipamentele din dotare și a transportat în mare viteză animalul rănit la Timișoara.

După 2-3 zile, baciul l-a sunat iarăși pe președintele Consiliului Județean Caraș- Severin.

-Domnule Dunca, nu știu cum să vă mulțumesc, m-ați salvat! Spuneți-mi, vă rog, cât mă costă și unde să vă trimit banii?

– Nu costă nimic. Să fii sănătos și dumneata și berbecul!”

Mă abțin de la alte comentarii, vă las pe dumneavoastră să comentați și să trageți concluzii. Cert este că operațiunea avându-l ca erou principal pe președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a reușit, berbecul se află bine-sănătos și, acum, în turma baciului târnovan.

Mihai SPRÎNCEANĂ

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

5 COMENTARII

 1. – Nu costă nimic. Să fii sănătos și dumneata și berbecul!”

  Se aplică și la berbecul care a trântit copilul de pe bicicletă cu mașină ciobănească?
  Unii zic că are ceva legătură cu Dunca …

 2. Pai chiar ZERO si esti ! Copilul nu avea nimic si nici nu avea ce sa caute pe strada, iiesind dintre masini pe bicicleta, nesupraveghiat ! Doar ca intre timp parintii au aflat al cui copil este si sau gandit sa stoarca ceva !

  • @cmike
   Numai un medic (pediatru) ar putea constata dacă copilul avea (are sau nu) ceva (intern) după căderea pe asfalt, și nu fiul (nepediatru și) a toate știutor al președintelui consiliului județean CS (înzestrat cu mașină ciobănească) putea constata asta.
   Poate și dvs. dați cu capul de asfalt și pe moment ar părea că ”nu aveți nimic” …
   Însă mai așteptați câteva zile …

   Da, legea conservării impulsului nu a fost promulgată de parlament și nu poate fi invocată în instanțe. Nici efectele ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei