Composesoratul reprezintă o asociație a proprietarilor de pădure. În cel de la Bucova, nu există proprietari, ci doar membrii composesori, membri în această asociație.
În prezent, la conducerea composesoratului din Bucova se află actualul primar al comunei Băuțar, Romeo Răduță. „Avem 3 titluri de proprietate, emise în anul 2000 de către cel mai tânăr prefect la acea vreme, Marcel Vela. Avem o suprafață împădurită de 9.870 de hectare. Este un composesorat foarte mare. La nivel național sunt altele mai mari ca suprafață, dar nu și ca densitate. Noi avem pădure foarte multă, în timp ce ei și-au tăiat-o“, a precizat edilul Romeo Răduță.
„Avem și pădure virgină, avem și situl Natura 2000, avem arii protejate, avem rezervație de cocoși de munte, avem fond de vânătoare pe care noi îl gestionăm. Se administrează conform regimului silvic, se fac lucrări conform regimului silvic, iar oamenii, în funcție de parcelele pe care le au, beneficiază de niște drepturi: în bani și în natură. Este vorba de niște dividente în bani, lemn de foc și lemn de construcții.
O parcelă reprezintă 10 hectare de pădure. În prezent, oferim 1.750 de lei pentru fiecare parcelă și avem oameni care au și câte 33 de parcele, adică 330 de hectare. Oamenii sunt foarte mulțumiți; de când am venit noi la composesorat, am sistat toate tăierile ilegale, am oprit toate scurgerile de bani. Avem un consiliu de administrație, o comisie de cenzori, avem contabilitate proprie. Desigur, sunt și persoane nemulțumite: sunt cei care nu mai sunt acum la conducere“, a mai spus edilul Romeo Răduță.
Administrația composesoratului se ocupă și de regenerarea pădurii, anul trecut fiind plantați peste 60 de mii de puieți și se execută periodic lucrări de întreținere a pășunilor din acest areal.
Dan AGACHE