fbpx
-0.3 C
Reșița
miercuri, 01 februarie 23

Romsilva cu mălaiul, Primăria Berzasca cu … ponoasele

Știm cu toții ce greu se obțin banii de către o primărie de comună, pentru o investiție în folosul cetățenilor. Acte, documentații, drumuri la București, milogeală pe la ușile mai marilor vremii, promisiuni și cu puțin noroc, într-un final, ștampila care aprobă respectiva investiție.

Este și cazul drumului comunal 47 Cozla-Bigăr din Clisura Dunării, drum ce aparține de comuna Berzasca. Construit în urmă cu aproximativ 7-8 ani, cu o valoare de un milion de euro, calea rutieră arată jalnic, plină de gropi și degradată în proporție foarte mare. Lucrare proastă? Afaceri necurate la recepție? Nici vorbă: exploatare nerațională a drumului de către terți.

Mai exact, Romsilva, prin Direcția Silvică a județului Caraș-Severin a vândut unor firme private dreptul de exploatre a masei lemnoase în zonă. Până aici, nimic ilegal sau necurat. Aurul verde, cum mai este denumită pădurea, trebuie exploatat, dar în anumite condiții. În contractul încheiat între părți, acestea se obligă una să asigure căi de acces spre exploatațiile forestiere, iar cealaltă să plătească o anumită sumă pentru întreținerea acestora.

spot_img

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Pentru explotarea masei lemnoase din zonă, firma respectivă a folosit un drum deja existent, respectiv DC47. Pentru rentabilizarea afacerii (fără să mă gândesc la alte lucruri mai puțin legale) evacuarea masei lemnoase se face cu mașini cu o capacitate mult mai mare decât cea permisă pentru un astfel de drum. În loc de 7 tone cât ar fi permis, camionagiii trag peridocuri mult mai mari, cu remorcă ce nu de puține ori ajunge și la o masă de 60 de tone.

În aceste condiții, drumul proaspăt renovat arată ca după bombardament: cu gropi cu aspect de crater, distrus în mare parte, în special în curbe, ceea ce îl face impracticabil pentru autoturisme, cele care în mod teoretic ar trebui să aducă și turiști în zonă.

Firma care exploatează plătește sumele datorate către Romsilva, care la rândul ei…se face că plouă. Banii nu ajung la administratorul drumului, în cazul de față Primăria Berzasca. Edilul comunei, Petru Furdui și-a arătat nemulțumirea în fața administrației județene și a solicitat la recenta întâlnire ca sumele ce sunt alocate pentru drumurile comunale să fie administrate de primării și nu de Ccnsiliul Județean:

„Este un drum de interes turistic, principalele obiective de interes se află pe Valea Siriniei. Am solicitat interzicerea folosirii drumului, cel mai scump aflat în patrimoniul Primăriei Berzasca, de către firmele care exploatează masă lemnoasă. Din păcate, Poliția Română ne-a respins această solicitare și ne-au spus că tot ceea ce putem face este să impunem o suprataxă de tranzitare. Păi ce pot să fac cu o astfel de taxă, care însumată ar aduce la buget cam 50 de mii de lei când valoarea drumului este de peste un milion de euro?“, se întreabă retoric primarul din Berzasca.

„Cum putem face noi, administrațiile locale dezvoltate, când nu suntem luați în serios de instituțiile statului: de Consiliul Județean, de Prefectură, de Parlament, de ministere? Există o prevedere legală, prin care în cazul exploatării de resurse naturale de pe raza unui UAT, (balastieră, carieră de piatră ori alte materiale) o cotă parte din redevență revine bugetului primăriei respective.

Nu același lucru se întâmplă cu exploatarea pădurilor. Deci Romsilva încasează banii pentru pădurea exploatată, nu varsă niciun ban către UAT-ul de pe raza căruia se face exploatarea de masă lemnoasă, dar creează prejudicii pe care trebuie să le remediem noi. Nu acuz pe nimeni, dar vreau să trag un semnal de alarmă: toate proiectele frumoase, visele și perspectivele de dezvoltare se năruie după 5 ani de la inaugurarea investiției și atunci o luăm de la capăt. Și mă întreb cine mai aprobă o finanțare pentru refacerea acestui drum neexploatat corespunzător și nu din vina noastră?“, adaugă edilul din Berzasca, Petru Furdui.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei