fbpx
21.7 C
Reșița
sâmbătă, 13 aprilie 24

Ruga de la Apadia, de sărbătoarea Rusaliilor

În religia ortodoxă, sărbătoarea Rusaliilor este ziua în care Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea.

La 50 de zile după Paște, creștinii sărbătoresc Rusaliile, mai exact pe data de 12 și 13 iunie. Începând cu anul 2010, prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere prin lege, prilej pentru organizarea rugilor în localitățile a căror biserici au hramul la această sărbătoare religioasă.

Este și cazul localității Apadia din Caraș-Severin, aparținătoare comunei Brebu. Administrația locală s-a îngrijit ca duminică și luni, respectiv 12 și 13 iunie, în Apadia să fie organizată Ruga satului.

„Am invitat pentru această sărbătoare o artistă Mirabela Delia care, alături de formația ei, să bucure inimile locuitorilor din Apadia, iubitori de folclor, așa cum se știe deja“, a precizat pentru Reper24, primarul comunei Brebu, Ion Țicheriu.

Zilele de Rusalii au la bază o mulțime de obiceiuri și tradiții transmise din moși-strămoși, multe dintre acestea se mai păstrează și în zilele noastre. Dintre acestea amintim: „Dansul Călușarilor”, „Purtarea frunzelor”, „Împănatul boului” sau „Udatul nevestelor”. Dacă în unele sate românești aceste obiceiuri se mai păstrează, în altele a rămas doar obiceiul petrecerilor cu muzică populară și bucate tradiționale „zupă dă găină, sarme și colac“.

 

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei