24.7 C
Reșița
vineri, 17 septembrie 21

S-a luat cu mâinile de păr! Lan de grâu distrus în totalitate de mistreți, la Giurgiova!

Distrugerile pe care le provoacă porcii mistreți pe terenurile cultivate ale cărășenilor au loc de ani de zile fără ca cineva să ia măsuri. Ultima victimă a sălbăticiunilor este un localnic din Giurgiova, sat din comuna Goruia, care într-o singură noapte a pierdut toată recolta de grâu pe care o avea și de care se folosea pentru hrana animalelor din propria gospodărie, nu puține la număr. Proprietarul lanului de grâu adusese între timp o combină să-și treiere recolta, dar nu a mai avut ce treiera!

Disperat, omul s-a adresat Primăriei Goruia în speranța că administrația locală va găsi soluții pentru a putea fi despăgubit și, mai mult decât atât, pentru a se lua măsuri de stopare a fenomenului care ia amploare.

Este o problemă de care ne lovim de ani de zile. Chiar ieri am primit o cerere din partea unui proprietar, Ilie Brânzei, care are suprafața de 5.800 metri pătrați  de grâu din care am înțeles că joi noapte a fost făcut pe toată suprafața, una cu pământul, drept pentru care persoana păgubită s-a adresat Primăriei Goruia iar noi ne vedem obligați legal și moral să luăm măsurile și am format comisia care se va deplasa la fața locului, formată din reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, Asociația de Vânătoare Codrenii Văii Carașului, Garda Forestieră Timișoara, Direcția Județeană pentru Agricultură Caraș-Severin și agentul agricol, ca reprezentant al aparatului administrativ al comunei Goruia”, declară primarul Răzvan Văcărescu.

spot_img

Cine îl despăgubește pe proprietar? 

Deși își dorește să-l poată ajuta pe păgubit, pentru că empatizează sincer cu necazul omului, se pare că legea nu prea este de partea lui, iar soluțiile sugerate de edil ar putea deschide o Cutie a Pandorei.

Înțeleg că și proprietarul trebuie să-și protejeze aria, dar altă lege spune că nu ai voie să îngrădești, vânatul e liber, deci o lege spune să îngrădesc, o alta să nu îngrădesc, așa că îmi distrugi munca mea de un an de zile și-mi dai 2.000 de lei. Nu-i corect!

Am avut niște discuții cu cei din Asociația Codrenii Văii Carașului, dar nu s-a concretizat nimic. Mi-au spus că ei au un statut, este lege, nu avem ce face, vânatul e liber să se ducă oriunde în Europa. Și atunci le-am spus, ok, atunci creați-le voi condiții, puneți-le voi grâu, puneți-le porumb, luați-i la voi”, mai spune primarul din Goruia.

Situația este și mai complicată, deoarece vânătorii din Goruia nu au acces la fondul de vânătoare de peste râului Caraș pentru că nu sunt afiliați Asociației de Vânătoare „Codrenii Carașului”, ci doar pe zona din partea opusă.

Edilul are și o previziune sumbră: distrugerea din această săptămână este doar începutul a ceea ce va urma.

Mai multe despre pagubele produse de mistreți în zonă, dar și despre cât de întortocheată este rezolvarea acestei situații, puteți afla în materialul video de mai jos.

 

 

Lorena POENARU

 

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

3 COMENTARII

  1. Cred că tot legea prevede faptul că , agricultorii / legumicultorii / pomicultorii / apicultorii / zootehniştii ( sau tot ceea ce ține de o cultură şi / sau producție de origine animală ) pot încheia şi o asigurare pentru suprafața cultivată respectiv pentru efectivul fermelor şi chiar a utilajelor aferente ( este valabilă nu doar pentru dăunători / boli ,, indiferent de mediul din care provin… inclusiv dintre bipezi ” , ci şi pentru calamități ).De îngrădit nu te poate obliga nimeni să nu îți împrejmuieşti proprietatea ( în cazul terenurilor agricole cu arii / suprafețe mari este într-adevăr costisitor şi chiar inutil în ,, Romanistan ” ).Dar la parcele cu suprafețe de până la jumătate de hectar , cred totuşi că este posibil şi util ( părerea mea personală ).

  2. Ia zi-ne nene primarule şi nouă în mod explicit / concret , care lege nu te lasă să-ți îngrădeşti proprietatea ? Ce ,, fond de vânătoare ” poate constitui ,, o persoană fizică ” ori ,, juridică…de drept public sau privat ” ( sau fără personalitate juridică ) pe proprietatea ta (mai ales teren agricol fiind) …fără acordul tău expres şi liber consimțit ? Îi prinzi pe proprietatea ta că îți distruge ceva cu autovehiculul ( exemplu : îți rupe împrejmuire / gardul şi / sau îți calcă cultura = distrugere ) … dezumflă-i / sparge-i cauciucurile şi reține-i autoturismul , tractorul , buldoexcavatorul , ATV-ul etc. Până nu îți plăteşte despăgubirile reale / integrale pentru prejudiciile / daunele provocate , nu i-l mai dai şi miliția + parchetele îți belesc ,, bananu ” ( n-au ce să-ti facă ).Autovehiculul fiind obiectul utilizat / de care s-a folosit şi cu care a provocat distrugerea împrejmuirii / gardului şi / sau recoltei astfel ( distrugerea , degradarea sau aducerea în stare de neântrebuințare a unui bun aparținând altuia…indiferent că este din culpă sau săvârşită în mod intenționat = infracțiune ) ai dreptul de retenție asupra acestuia. Punct.Iar dacă îi găsiți pe proprietatea voastră şi cu porumb , grâu , lemn etc.furat încărcat în acesta (autovehicul / atelaj ) …cu atât mai mult aveți dreptul de retenție.Procesul penal are şi latura civilă , spuneți-le la milițieni şi dacă se impune procurorilor aceste lucruri ( aspecte / detalii ) ca să nu mai tot favorizeze infractorii cu tot felul de invenții în dauna ( şi suferința / trauma ) victimelor infracțiunilor ( putem vorbi aici şi despre tulburare de posesie… ex.dacă se smulg țăruşii sau distruge gardul ce delimitează proprietatea voastră şi ,, îsi face de cap pe-acolo careva ” cu scopul de a o ,,înstăpâni” / ocupa…este incidentă această infracțiune. Mai citiți şi voi puțin legile şi interpretați-le corect.Spre exemplu , dacă ăia’ îți flutură în față ( în favoarea intereselor lor ) vreun ,, ordin de ministru ” sau ,, vreo hotărâre de guvern ” şi chiar o ,, O.G. / O.U.G. ” ( nu excludem de la exemplificare H.C.L. / H.C.J.) aflați că , în cazul în care o lege organică sau ordinară ( ex.dispozițiile Codului Civil ) este contradictorie acelora şi mai mult decât atât vă consfințeşte vouă drepturile şi interesele legale / legitime ( nu mai vorbim aici de legea fundamentală / CONSTITUTIE şi dreptul U.E.care se aplică deasemenea în mod prioritar )…spuneți-le să se şteargă la fund cu ele.

  3. P.S. Nu vorbim aici despre persoane străine care au intrat în mod fortuit , accidental ( din eroare, neştiind că este o proprietate privată…proprietate care să poată fi distinsă în mod clar şi fără echivoc astfel de restul ambientului ,, sălbatic ” din jur ; exemplu care să o poată diferenția de ambientul ,, sălbatic ” : împrejmuire / gard sau țăruşi bătuți în pământ , o construcție aflată pe teren , plantație de pomi sau viță de vie , culturi de păioase sau leguminoase , clăi de fân etc.) pentru o scurtă perioadă de timp , cu scopul de a tranzita pe jos astfel de suprafețe de teren neângrădite respectiv nemarcate coresponzător sau deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei