fbpx
18.7 C
Reșița
luni, 17 iunie 24

Să moară și capra vecinului

Nimeni nu e bucuros dacă vor crește din nou taxele, ăsta e un lucru cert. Salariile și pensiile sunt mici (mă refer la majoritate, nu la excepții), cheltuielile cu utilitățile au crescut, alimentele sunt scumpe (din păcate, și de proastă calitate, multe dintre ele), iar românii nu știu de unde mai pot scoate alți bani pentru o eventuală creștere a taxelor.

Cu toate acestea, statul ia în calcul o asemenea măsură și asta în condițiile în care gaura neagră din buget e tot mai mare. La o primă vedere, Ciolacu și pesedeii sunt de vină, că doar ei conduc acum Guvernul. Din nefericire, problema e mai amplă și mai veche: împrumuturi neperformante, cu dobânzi astronomice, cheltuieli peste măsură, lipsa investițiilor în economie, angajări la stat, pensii speciale, o colectare foarte proastă a contribuțiilor la buget și exemplele pot continua.

Lumea e tot mai nemulțumită, presiunile externe sunt tot mai mari și, așa cum spuneam, Executivul ia în calcul și o astfel de măsură. Până se hotărăsc actualii guvernanți cum e mai bine pentru buget și pentru ei, politicienii din opoziție profită de ocazie și încep să le dea „la temelie“ cum se spune. Atacuri dure (că deh, a început deja campania electorală), solicitări de demisie, exemple de așa nu și tot tacâmul.

Unul dintre cei ce sar la gâtul actualei guvernări e Claudiu Năsui, fost ministru în guvernul Cîțu (brrrr, mă ia cu frig doar când îi pronunț numele), deputat, membru USR. Zilele trecute, acesta a făcut public un apel la actuala coaliție de guvernare în care solicita: „Nu creșteți taxele!“. În opinia domniei sale a identificat alte soluții pentru creșterea veniturilor la buget, prin tăierea anumitor sume:

„1) Pensii speciale: 12.4 miliarde lei
2) Banii pentru firmele de partid prin PNDL/Anghel Saligny: 65 miliarde lei
3) Scheme de afaceri pe banii statului: 11 miliarde lei
4) Institute care cercetează și nu descoperă niciodată nimic: 3.1 miliarde lei
5) Vouchere de vacanță la stat: 1.8 miliarde lei
6) Inspectoratele școlare: 660 milioane lei
7) Ministerul familiei: 520 milioane lei
8 ) Subvenție pentru partidele politice: 260 milioane lei
9) Subvenție pentru partidele minorităților: 237 milioane lei
10) Companii de stat pe pierderi eterne: 200 milioane lei“

Lista e lungă și cred că mă voi opri doar asupra celor mai „bănoase“ pierderi considerate inutile de fostul ministru Năsui: „Banii pentru firmele de partid prin PNDL/Anghel Saligny: 65 miliarde lei“. Da, sunt mulți bani, dar de-a lungul anilor trecuți s-a dovedit că aceste programe naționale de dezvoltare locală sunt singura soluție pentru a crea în localități o serie de investiții: apă, canalizare, școli, cămine, drumuri, asfalt, trotuare.

Să fie dl Năsui supărat că primarii USR sunt puțini și că majoritatea banilor ajung la cei PSD și PNL? Să fie supărat că uneori aceste sume sunt cheltuite prost sau sunt deturnate? Păi, DNA și cei din Justiție ce fac, ce păzesc, după ce se uită? Oare nu au exact această obligație? Doar pentru că unii fură (probabil un procent foarte mic) să îi pedepsim pe toți pentru că nu sunt USR-iști?

Ar mai fi tăierea voucherelor de vacanță; doar așa punem cruce industriei HORECA, după ce în pandemie aceasta aproape că și-a dat obștescul sfârșit. Să moară și capra vecinului, nu? Și nu am înțeles chestia cu „Scheme de afaceri pe banii statului: 11 miliarde lei“. Sunt legale sau nu? Dacă nu, de ce nu intervin procurorii? Dacă sunt legale de ce să le tăiem? Doar așa, de dragul lui Năsui de la USR?

Și dacă tot am amintit de acesta, mă duce gândul la guvernările în care era implicat și el, dar și la celebrul PNRR făcut pe genunchi, cu dedicații speciale pentru SRL-urile useriștilor și mai puțin pentru români.

Nu, nu sunt adeptul taxelor mărite, dar nici nu vreau să crape capra vecinului doar ca să trăiască a mea.

Dan AGACHE

4 COMENTARII

    • Nu, că sunt iubitori de băieței cu bărbuță și pantalonași strâmți pe ouțe la naiba în puii tăi!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😅😅😅😅

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei