fbpx
17 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Sacul lui Moș Crăciun va fi mai gol anul acesta

Chiar dacă suntem în plină vară, gândul mai fuge din când în când la sărbătorile de iarnă, la cozonaci și turtă dulce, la răchie fiartă și, de ce nu, la darurile de sub brad. Din păcate, sacul Moșului va fi mai sărac anul acesta. De vină nu e doar inflația ori războiul din Ucraina. Principalii vinovați sunt renii Moșului.

Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen și toți frații, verișorii și nepoții lor norvegieni. Și asta pentru că în loc să stea cuminți în țara lor de baștină, au plecat hai hui, într-o excursie în Rusia.

Rezervația naturală Pasvik din regiunea Murmansk din Rusia cere 47 de milioane de coroane norvegiene (4,2 milioane de euro) drept compensație pentru cei 40 de reni din Norvegia care au stat pe teritoriul său timp de două luni. Potrivit experților ruși, animalele au provocat daune naturii, iar recuperarea va dura ani de zile.

Renii din Norvegia au ajuns în rezervație în decembrie 2022, după ce au trecut granița pe râul înghețat Pasvik. Animalele au fost observate cu ajutorul unor camere-capcană, a declarat Natalia Polikarpova, director al rezervației, pentru The Barents Observer. Două luni mai târziu, la începutul anului 2023, renii au fost transferați înapoi în Norvegia. De asemenea, potrivit iFinnmark, unele dintre animale se aflau în Rusia încă din 2019, dar din cauza pandemiei și a circumstanțelor geopolitice au fost returnate abia recent.

„Acoperișul vegetal de la sol sub formă de licheni și arbuști a fost mâncat. De asemenea, a existat o călcare cu copitele, ceea ce duce la degradarea covorului vegetal din rezervație. Acest lucru afectează și mai mult creșterea eroziunii solului. Adică, pierdem o componentă a ecosistemului care va dura ani de zile pentru a fi refăcută. Și nici măcar nu am aplicat factorul din Cartea Roșie; dacă o vom face, suma se va înmulți cu cinci”, a spus expertul rus Natalya Polikarpova.

Nu știu când și cum se va rezolva chestiune cu renii. Un lucru este cert: sacul lui Moș Crăciun va fi mai sărac anul acesta. Să fie de vină inflația, războiul din Rusia, renii…?

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei